Verschillende artsen beoordelen zorgverzekeraars


Niet alleen huisartsen, maar ook tandartsen, fysiotherapeuten, apothekers, psychologen en verloskundigen hebben het voornemen om hun patiŽnten in de toekomst te informeren over de volgende vraag: 'Op welke manier investeren de zorgverzekeraars in de kwaliteit van de zorg?'

Arts beoordeeld zorgverzekeraar Gezamenlijk willen ze een monitor ontwikkelen, waarin de verschillende maatstaven van de zorgverzekeraars nader worden onderzocht. Hierin gaat het voornamelijk om concrete zaken die van belang zijn voor patiŽnten. Is een verzekeraar bijvoorbeeld bereid om te investeren in voorzieningen voor invaliden, zoals bijvoorbeeld een invalidenparkeerplaats? En wat heeft een verzekeraar er voor over om ervoor te zorgen dat een diabetesverpleegkundige kan blijven werken in de huisartsenpraktijk?

Het is de bedoeling dat patiŽnten deze monitor kunnen raadplegen. Dit kan bijvoorbeeld via een website, of patiŽnten worden geÔnformeerd door middel van affiches. Alle huisartsen van de LHV, de Landelijke Huisartsen Vereniging, krijgen de primeur van de monitor. De huisartsen krijgen van de LHV acht vragen voorgelegd. Deze vragen gaan onder andere over de bereidheid van zorgverzekeraars om in praktijkondersteuners te investeren. Op deze manier word de huisartsen veel werk uit handen genomen. Alleen wil niet iedere verzekeraar deze ondersteuning financieel garanderen. Ook is het de vraag of verzekeraars bereid zijn om te betalen voor de extra kwaliteit die huisartsen zullen gaan leveren.

Om de monitor voor iedereen begrijpelijk te maken zal er gebruik worden gemaakt van een sterrensysteem. Zo is het eenvoudig te zien waar het wel en niet goed gaat met de huisartsenzorg. Het is de bedoeling om de monitor in de loop van dit jaar informatiever te maken door hem uit te breiden.

En niet alleen de huisartsen worden bij de monitor betrokken. Ook de tandartsen, apothekers, psychologen, verloskundigen en fysiotherapeuten zullen erbij betrokken worden. Zo is het mogelijk een goed beeld krijgen welke zorgverzekeraar het beste werkt aan het zorgaanbod.

Voldoet uw zorgverzekering nog aan uw eisen? Wilt u weten of u niet teveel betaalt? Vergelijk dan zorgverzekeringen op onze site.

Door: Roeland Werring