Achmea krijgt geld zorgfraude terug


Het Medisch Centrum Rhijnauwen uit Bunnik moet de zorgverzekeraar Achmea voor meer dan 1,3 miljoen euro aan onterechte zorgdeclaraties terugbetalen. Dat bevestigt Achmea aan een grote nieuwszender.


Het medisch centrum voerde jarenlang onderzoeken voor patiënten uit, om ze vervolgens te declareren bij de zorgverzekeraar. Ten onrechte gaf het laboratorium aan dat het onderzoek was aangevraagd door een huisarts. Daardoor kwamen tientallen onterechte declaraties in aanmerking voor uitbetaling.

Steekproef
De zaak kwam aan het rollen toen Achmea enkele jaren geleden steekproeven hield onder zorgdeclaraties. Vrijwel alle aanvragen waren afkomstig van alternatieve zorgverleners zoals bijvoorbeeld diëtisten.

De zorgverzekeraar verweet het medisch centrum fraude en eiste daarom een schadevergoeding van ruim 1 miljoen euro. De rechter deed onlangs uitspraak in de zaak, met als oordeel dat het medisch centrum inderdaad 1 miljoen euro schuldig is.

Tijdens de zaak presenteerde het Medisch Centrum een waslijst aan verweren en ontkende het bestuur dat zij fraude hebben gepleegd. De zorgverzekeraar zou zelf schuldig zijn, omdat die declaraties beter moeten controleren, zo vindt het Medisch Centrum.

De rechter ging daarin echter niet mee, waarmee het Medisch Centrum alsnog een miljoen euro moet betalen aan de zorgverzekeraar.

Afschrikken
Eén van de zorgbestuurders van Achmea laat weten dat de zorgverzekeraar zich hard inzet tegen zorgfraude. Op die manier geeft de zorgverzekeraar een belangrijk afschrikwekkend signaal af aan andere dubieuze zorgverleners.

Het Medisch Centrum is echter van mening dat er helemaal geen sprake is van schade. Volgens het Medisch Centrum Rhijnauwen heeft het centrum de zorgverzekeraar juist veel geld bespaard, doordat patiënten baat zouden hebben bij alternatieve geneeswijzen. Voor alternatieve geneeswijzen geldt zonder verwijzing van de huisartsen dat er geen dekking vanuit de zorgverzekering mogelijk is. Door alsnog te declareren dat dit wel het geval is, werd de zorgverzekeraar toch op kosten gejaagd, zo oordeelde de rechter.

Het Medisch Centrum zegt daarop dat Achmea de kosten alsnog had kunnen en moeten verhalen op de patiënten, in plaats van op het centrum. Volgens de rechter is dat niet het geval, en dus werd Achmea in het gelijk gesteld.

Hoger beroep
Het Medisch Centrum wil het er niet bij laten zitten, en overweegt in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van deze zaak.

Door: Dennis de Wit