Abvakabo pleit voor winstplafond zorgverzekeraars


Zorgverzekeraars moeten wel een minimale buffer hebben, maar er zijn geen regels voor een maximale bovengrens. Volgens de voorzitter van de vakbond Abvakabo, Corrie van Brenk, is die constructie niet in orde.
 
In Nederland is het voor verzekeraars verplicht om een minimale buffer te hanteren. Binnen die buffers kunnen eventuele financiële tegenvallers opgevangen worden, zodat de verzekeraar minder risico loopt. Maar er is geen maximum gesteld op het bedrag dat verzekeraars mogen opslaan.
 
Winstplafond
Volgens de voorzitter van vakbond Abvakabo, Corrie van Brenk, is een dergelijk winstplafond eigenlijk wel nodig voor Nederlandse zorgverzekeraars. De Nederlandse zorgverzekering is weliswaar voor iedereen die in Nederland woont of werkt verplicht, maar toch moeten aanbieders van polissen niet oneindig veel winst kunnen maken.
 
Volgens de voorzitter moet De Nederlandsche Bank (DNB) daarom met een winstplafond komen. Door een winstplafond toe te passen, worden verzekeraars verplicht te premie te verlagen als de verzekeraar het plafond bedreigt. Volgens de voorzitter van Abvakabo verdienen verzekeraars nu flink aan verzekerden en wordt de zorg onnodig duur gehouden.
 
Minimale buffer
Wettelijk gezien moeten zorgverzekeraars zorgen dat zij een eigen vermogen van minimaal 11 procent hebben. Toch is er regelmatig sprake van een buffer van 100 tot 200 procent. De winst van alle zorgverzekeraars in Nederland samen, bedroeg in 202 ruim 1,2 miljard euro.
 
De overbodige buffer moet terugvloeien naar de verzekerde zelf, zo vindt de Abvakabo-voorzitter. De buffer kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de premies laag te houden, in plaats van de winst door te laten groeien.
 
Kwestie
Dit idee speelt al langer bij critici en werd al eens doorgestuurd naar de staatssecretaris van Volksgezondheid. Volgens de bewindsman is het echter niet mogelijk zomaar een mogelijk winst op te leggen aan zorgverzekeraars. Een zorgverzekeraar is namelijk een bedrijf, en niet in handen van de overheid. Daarom kan de overheid daar niet over beslissen.
 
De toezichthouder op de buffers van zorgverzekeringen in De Nederlandsche Bank. Ook die reageert voorzichtig, dat die als toezichthouder alleen maar een minimale buffer in kan stellen. Volgens de zegsman is het niet mogelijk een winstplafond in te stellen. Alleen het stellen van een minimale buffer is een taak van de wetgever, zo zegt de zegsman van DNB.
Door: Dennis de Wit