Aanvullende zorgverzekering apart afsluiten niet altijd mogelijk


Het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering bij een andere zorgverzekeraar dan de basis zorgverzekeraar, is niet altijd mogelijk. Bijna de helft van de zorgverzekeraars geeft aan niet alleen een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Veel zorgverzekeraars kunnen alleen een aanvullende zorgverzekering afsluiten als de consument ook de basis zorgverzekering bij dezelfde maatschappij afsluit. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederland instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL).

aanvullende zorgverzekeringExtra premie
Bij zorgverzekeraars bij wie het wel mogelijk is een aparte aanvullende zorgverzekering af te sluiten, brengen zorgverzekeraars een toeslag op de premie in rekening. Daarnaast raden zorgverzekeraars af alleen een basis zorgverzekering of alleen een aparte aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Dat blijkt uit onderzoek van NIVEL, die 25 zorgverzekeraars en 5 online polissen onderzocht.

Basisdekking
Iedereen in Nederland heeft verplicht een basis zorgverzekering. Kinderen onder de 18 jaar zijn gratis meeverzekerd met de ouders. De basis zorgverzekering wordt samengesteld door de overheid. De premie wordt wel bepaald door de zorgverzekeraar, waardoor de premies onderling kunnen verschillen.

Aanvullende zorgverzekering
Sommige dekkingen vallen niet onder de basis zorgverzekering. Naast de basis zorgverzekering kunnen consumenten bij dezelfde zorgverzekeraar ook een aanvullende zorgverzekering afsluiten.

Het is mogelijk een aanvullende zorgverzekering ook apart af te sluiten bij een andere zorgverzekeraar, maar vaak brengen zij extra kosten in rekening of raden zij het apart afsluiten af.

Mogelijkheden
Bij de helft van alle zorgverzekeraars in Nederland is het echter niet mogelijk om de aanvullende zorgverzekering en de basis zorgverzekering apart van elkaar af te sluiten, blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Dat terwijl het voor consumenten vaak goedkoper is om de aanvullende zorgverzekering en de basis zorgverzekering bij twee aparte zorgverzekeraars af te sluiten. Voornamelijk de premies van de aanvullende zorgverzekering kunnen flink van elkaar verschillen.

Elf zorgverzekeraars geven aan dat het niet mogelijk is om een aanvullende zorgverzekering los af te sluiten. Vier van de vijf internetpolissen zeggen hetzelfde.

In Nederland is het niet verboden om de basis zorgverzekering en aanvullende zorgverzekering gekoppeld te verkopen. In tegenstelling tot bij de basis zorgverzekering, geldt er voor aanvullende zorgverzekeraars geen acceptatieplicht.

Vergelijken
Daardoor kunnen consumenten minder besparen dan op papier mogelijk is. Het is dus nog belangrijker om premies te vergelijken. Vergelijk zorgverzekeringen om nu alle premies in te zien.

Door: Dennis de Wit