62 procent kiest zorgverzekering zonder tandartsverzekering


Ruim 62 procent van alle Nederlandse consumenten heeft voor 2013 een zorgverzekering afgesloten zonder tandartsdekking. Dat blijkt uit cijfers van diverse vergelijkingssites, die bijhouden hoeveel verzekerden een bepaalde zorgverzekering kiezen. In 2012 had nog bijna 90 procent van alle verzekerden een tandartsdekking bij de zorgverzekering.

Meerderheid kiest voor zorgverzekering zonder tandartsdekkingAanvullende verzekering
De tandartsdekking is een aanvullende zorgverzekering bovenop de basiszorgverzekering. In 2012 had nog 90 procent een tandartsverzekering. De afgelopen maanden brachten diverse media aan het licht dat veel verzekerden een dure tandartsverzekering hebben afgesloten, zonder dat zij daarvan ook daadwerkelijk gebruikmaken.

Uit onderzoek blijkt dat veel verzekerden vorig jaar oververzekerd waren met de tandartsdekking. Nog maar een kleine 38 procent kiest voor het jaar 2013 een tandartsverzekering bovenop de basis zorgverzekering.

Mondzorg
Wel moet er een onderscheid gemaakt worden tussen de tandartsverzekering en de verzekering voor mondzorg. Ruim 62 procent kiest ervoor om zich in 2013 niet te laten verzekeren tegen de medische kosten van de tandarts. 11,3 procent van de verzekerden sluit echter wel een verzekering voor de mondzorg af.

Met een mondzorgverzekering wordt tot 75 procent van een maximumbedrag van 250 euro vergoed aan tandartskosten. Dat is de laagste premie binnen de tandartsverzekering. Uit berekeningen blijkt dat een tandartsverzekering gemiddeld zo’n 15 euro per maand extra bovenop de basis zorgverzekering kost.

Vertekende kosten
Veel verzekerden gaan maar twee keer per jaar naar de tandarts voor de periodieke controle. Een dergelijke controle kost per maal zo’n 30 euro, dat neerkomt op een totale last van 60 euro per jaar. Een aanvullende tandartsverzekering kost gemiddeld zo’n 180 euro per jaar. Daarmee kan er een besparing van 120 euro op jaarbasis bereikt worden.

Wie echter veel regelmatiger gebruikmaakt van de tandarts, of een zeer gevoelig of slecht gebit heeft, kan er wel degelijk goed aan doen om een tandartsverzekering af te sluiten. Verzekerden moeten dus een persoonlijke afweging maken of zij ook in 2013 een tandartsverzekering afsluiten naast de normale zorgverzekering.

Vergelijken
De tandartsverzekeringen verschillen als zijnde een aanvullende zorgverzekering onderling nogal. Daarom is het noodzakelijk om alle aanvullende tandartsverzekeringen met elkaar te vergelijken. Vergelijk zorgverzekeringen 2013 om een overzicht te krijgen van alle nieuwe premies in 2013. Overstappen kan van 1 december 2012 tot 1 februari 2013. In de tussentijd blijft de verzekerde gewoon verzekerd voor alle medische kosten bij de oude zorgverzekeraar.

Door: Dennis de Wit