5 doden door bezuiniging op zorg Achmea


Er zijn 5 mensen overleden mede doordat Achmea, de zorgverzekeraar van o.a. FBTO en Zilveren Kruis, te weinig geld vergoedde voor een aantal operaties. Tussen 2004 en 2009 zijn er 5 mensen overleden in het Scheper Ziekenhuis in Emmen na een mislukte operatie met betrekking tot een maagverkleining.

Achmea wordt hiervoor medeverantwoordelijk gehouden door de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat onderzoek heeft gedaan naar deze incidenten en onlangs met een zeer kritisch rapport naar buiten kwam.

Het bestuur van het ziekenhuis in Emmen is ook deels verantwoordelijk voor deze ongevallen. Zij zouden namelijk hebben besloten om van eenvoudige maagbandoperaties over te stappen op de complexere vormen van maagverkleiningen. Hiervoor ontbrak echter goed opgeleid personeel, waardoor de operaties uit de hand zijn gelopen.

Het ziekenhuis in Emmen had samen met Achmea een plan opgesteld om zich te specialiseren in de maagverkleiningsoperaties als beste van Noord-Nederland. Toen Achmea de prijs voor deze vernieuwde operaties zag, wilde ze deze uiteindelijk niet betalen en werd nog maar een deel vergoed. Hierdoor was het ziekenhuis genoodzaakt om bezuinigen op personeel en veiligheid.

Volgens het rapport hebben de zorgverzekeraar en het ziekenhuis te weinig toezicht gehouden op het verloop van het proces waarbij de kwaliteit van de operatie en de veiligheid van de patiŽnt in gevaar waren gebracht.

De laatste jaren komt het steeds vaker voor dat de kwaliteit en de veiligheid van de zorg in gevaar worden gebracht. Vaak gebeurt dit doordat ziekenhuizen en zorgverzekeraars op alle mogelijke manieren proberen te bezuinigen. Om dit probleem te verminderen is het noodzakelijk dat er meer toezicht wordt gehouden op de wisselwerking tussen de ziekenhuizen en de zorgverzekeraars. Er moet eerder worden overgegaan op het geven van fikse boetes zodat de regels minder vaak overtreden worden.

Wilt u er zeker van zijn dat u bij de juiste zorgverzekeraar bent verzekerd? Kies dan nu voor de zorgverzekering die niet bezuinigd op uw veiligheid, maar ga voor de zekerheid van een betrouwbare zorgverzekering. Zorgverzekering vergelijken op onze website geeft u een goed overzicht van alle betrouwbare en goedkope zorgverzekeringen.

Door: Roeland Werring