38 procent werknemers met collectieve verzekering oververzekerd


Werknemers die van hun werkgever een zorgverzekering hebben afgesloten via een collectieve zorgverzekering, zijn vaak oververzekerd. 42 procent van alle verzekerden zegt te denken dat hij of zij precies verzekerd is voor hetgeen wat de verzekerde nodig heeft. 38 procent van de verzekerden denkt oververzekerd te zijn voor ziektekosten. Daarnaast wil 8 procent juist meer zorgkosten verzekeren dan nu het geval is. Jongeren tot en met 34 jaar blijken het vaakst oververzekerd te zijn: in 55 procent van de  gevallen. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos Synovate.

zorgverzekering 2013Collectieve verzekering
Ruim 67 procent van de Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering afgesloten. 60 procent van deze 67 procent is verzekerd via hun werkgever. Voornamelijk de korting die bij een collectieve zorgverzekering te bedingen valt is een directe aanleiding om een collectieve zorgverzekering af te sluiten. Ruim 84 procent van de respondenten doet dat.

26 procent van de verzekerden vindt het gemakkelijker om een collectieve zorgverzekering af te sluiten dan een individuele zorgverzekering. Een derde van alle verzekeringen vindt de dekking bij een collectieve zorgverzekering beter.

Kortingen
De voornaamste reden om een collectieve zorgverzekering af te sluiten, is de korting die te bedingen valt. Gemiddeld ontvangen werknemers een korting van 8 procent op hun premie. Patiëntenverenigingen krijgen gemiddeld 5,8 procent korting op de premie. Bij andere collectieven ontvangt de verzekerde gemiddeld 6,8 procent.

Werkgeverscollectieven geven voornamelijk kortingen op de duurdere zorgverzekeringen. Maar wie 8 procent korting krijgt op een polis die in principe duurder is dan dat, betaalt in wezen nog altijd te veel.

Open collectieven
Open collectieven, zoals bijvoorbeeld bij stichtingen, geven vaak meer kortingen dan werkgevers. De meeste vergelijkingssites kunnen ook een scherpere premie bieden, waarbij de korting wel kan oplopen tot 10 procent. Daarnaast is het nadelig om een werkgevers zorgverzekering te kiezen, omdat de keuze beperkt is.

Vaak worden er maar een paar polissen aan één zorgverzekeraar aangeboden. Het afsluiten van verzekeringen bij open collectieven en vergelijkingssites is om die reden vaak aantrekkelijker.

Vergelijken
Alvorens een zorgverzekering af te sluiten, is het verstandig uit te zoeken welke zorgverzekeraar de minste premie voor de beste dekking aanbiedt. Het gemakkelijkst kan dat door je zorgverzekering 2013 te vergelijken. Daarmee krijgt de consument een goed inzicht van alle zorgverzekeringen en premies die er op dit moment op de markt zijn.

 

Door: Dennis de Wit