1.3 miljoen mensen wisselen van zorgverzekering


Dit jaar zullen naar schatting 1.3 miljoen Nederlanders veranderen van zorgverzekering. Dit betekent dat 7.5 procent van de Nederlandse bevolking overstapt, wat een record is. Vorig jaar was dit nog 6 procent.

veel overstappers zorgverzekering 2013Er zit een duidelijke stijgende lijn in het aantal overstappers de afgelopen jaren. In 2010-2011 was dit nog 4.5 procent, 2011-2012 6 procent en nu blijkt uit onderzoek dat dit jaar zelfs 7.5 procent van de Nederlandse bevolking overstapt van zorgverzekering.

Verklaringen
Hier zijn verschillende redenen voor. Ten eerste is het overstappen veel eenvoudiger gemaakt door versoepeling van het overstap proces. Zorgverzekeraars hebben onderlinge afspraken die het wisselen minder omslachtig maken. Ten tweede is er de zorgverzekering dit jaar veel in de pers geweest. Het kabinet Rutte-II heeft even overwogen de zorgpremie inkomens afhankelijk te maken. Na veel protest is dit besluit echter terug gedraaid, maar hierdoor werden veel Nederlanders zich bewust van de invloed die een zorgverzekering op hun financiën heeft. Ten derde zijn mensen door de crisis meer gemotiveerd om kosten te besparen. Dit is natuurlijk zeer makkelijk te doen door je zorgverzekering te veranderen. De goedkoopste en duurste zorgpremies kunnen honderden euro’s verschillen op jaar basis. Als laatste wordt er meer dan ooit reclame gemaakt door alle verschillende partijen op televisie en radio. Verzekering wisselen is ‘hot’.

Eigen risico
Een grote besparing op de maandelijkse kosten is het verhogen van het eigen risico. Doordat iedereen sowieso een verplicht eigen risico heeft van 350 euro, besluiten veel mensen dat ze dit dan net zo goed kunnen verhogen naar het maximum van 850. Als men denkt dat deze 350 euro toch niet wordt bereikt, is het voordeliger dat te verhogen.

Overstappen
Het is nog niet te laat om van zorgverzekering te veranderen. U kunt tot en met 31 december 2012 nog overstappen. Wat ook mogelijk is, is uw huidige zorgverzekering opzeggen. Dan heeft u nog tot 1 februari de tijd om daadwerkelijk een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen.

Door: Dennis de Wit