Zwartspaarders profiteren van treuzelen


Zwartspaarders die geld verzwijgen voor de Nederlandse Belastingdienst, profiteren flink van de voordelen als zij het zwartgespaarde geld in 2012 vrijwillig alsnog opgeven aan de Belastingdienst. Zelfs met eventuele boetes en belasting op spaargeld zijn de treuzelende zwartspaarders nog goedkoper uit dan belastingontduikers die zichzelf eerder in de afgelopen vijf jaar aan hebben gegeven. Dat blijkt uit berekeningen van verschillende fiscalisten in opdracht van de Telegraaf.

Voordeel
Her voordeel is in vijf jaar tijd opgelopen tot bijna 13.000 euro in het geval dat een zwartspaarder met een vermogen van 147.500 euro zichzelf aangeeft bij de Belastingdienst. De belasting op spaarrente is in de afgelopen jaren gedaald, waardoor zwartspaarders die langtijdig hun vermogen in het buitenland hebben verzwegen, nu voordelig belasting betalen op het gespaarde geld.

Wet
Het voordeel voor deze zwartspaarders komt voort uit de Wet inkomstenbelasting van 2001. Voor dat jaar werden spaargelden en rendementen uit beleggingen veel zwaarder belast dan dat nu het geval is. Uit recente berekeningen blijkt dat door diverse wetswijzigingen en tarieven van belastingen zwartspaarders nu veel voordeliger uitkomen wanneer zij tot inkering komen.

Tijd
Het voordeel loopt zelfs nog verder op wanneer een zwartspaarder nog langer wacht met het opbiechten van buitenlands spaargeld waar de Belastingdienst geen weet van heeft. De Telegraaf schrijft dat hoe langer de zwartspaarder wacht, hoe meer hij profiteert van de wet uit 2001.

Spaarrekening openen
Toch is het verstandiger om het spaargeld netjes aan te geven bij de Belastingdienst. Zo kunnen eventuele boetes en hoge belastingen op het spaargeld voorkomen worden. In Nederland zijn er diverse aanbieders voor het openen van een spaarrekening. Vergelijk spaarrentes om de beste spaarbank te kiezen met de hoogste rentes en beste voorwaarden.

Door: Riccardo de Wit