Zwartspaarders biechten spaargeld op


Steeds meer spaarders biechten hun zwart gespaarde spaargeld op aan de Belastingdienst. Daarmee krijgt het kabinet een onverwachte meevaller van bijna een half miljard euro, zo schrijft het Algemeen Dagblad.

De krant heeft cijfers ontvangen van staatssecretaris Wiebes van het ministerie van Financiën. Uit die cijfers blijken dat sinds september vorig jaar zich er zo’n 6000 zwartspaarders gemeld hebben bij de Belastingdienst.


Verzwegen vermogen
In totaal gaat het om zo’n 3 miljard euro aan verzwegen spaargeld in Nederland. De Belastingdienst moet daar nog belasting over heffen, wat dan zo’n 450 miljoen euro aan belastingkomen voor het kabinet oplevert.

Sinds september is de inkeerregeling in werking getreden, waarbij zwartspaarders vrijwillig hun verzwegen vermogen melden. In ruil daarvoor moet de spaarder als nog belasting betalen over het verzwegen spaargeld. Zwartsparen is strafbaar en kan op een boete komen te staan. Zwartspaarders die gebruikmaken van de inkeerregeling hoeven die boete niet te betalen.

Boete
De boete van de Belastingdienst kan fors oplopen. Als iemand gebruikmaakt van de inkeerregeling na 1 juni 2014, dan krijgen spaarders een boete die tussen de 10 en 300 procent van het verzwegen spaargeld kan bedragen.

In het slechtste geval moet de spaarder dus drie maal zoveel betalen als dat hij gespaard heeft. Toch is het opsporen van zwart gespaard spaargeld moeilijk, omdat de banken te maken hebben met een bankgeheim. Dat houdt in dat banken niet zomaar informatie over hun cliënten mag verstrekken aan derden, en dus ook niet aan de Belastingdienst of andere overheid. In Luxemburg en Zwitserland werd het bankgeheim opgeheven. Dat leidde tot tientallen extra aangiftes van zwart spaargeld via de inkeerregeling. Daarmee kan de overheid rekenen op een aanzienlijke hoeveelheid extra inkomsten via de belasting.

Dagelijks meldingen
Het Algemeen Dagblad schrijft dat er zich dagelijks ongeveer zestig nieuwe zwartspaarders melden die spijt hebben van hun acties. Het gaat gemiddeld per geval om een half miljoen euro. Als de overheid daar belasting over geheven heeft, moet de spaarder nog zo’n 75.000 euro betalen. Dat bedrag komt rechtstreeks in het laatje van de Belastingdienst.

Volgens de Belastingdienst zijn er behoorlijk flinke spaarders. Al meerdere spaarders hebben tientallen miljoenen euro’s opgebiecht aan de fiscus.

Door: Dennis de Wit