Zilvervlootregeling moet terug


De politieke partijen CDA en ChristenUnie willen een terugkeer van de zogeheten zilvervlootregeling. Deze regeling was vooral eind jaren ’50 erg populair om zo de jeugd te stimuleren om meer te sparen. Dat beide politieke partijen de zilvervlootregeling weer terug willen, werd duidelijk in het televisieprogramma Eva Jinek op zondag.

Wetsvoorstel
De ChristenUnie en het CDA werken momenteel aan een wetsvoorstel om de zilvervlootregeling zijn terugkeer te laten beleven. CDA-Kamerlid Mirjam Sterk maakte in het WNL-programma bekend samen met de ChristenUnie hieraan te werken.

De zilvervlootrekening werd aan het eind van de jaren ’50 geďntroduceerd om zo het sparen onder jongeren aantrekkelijker te maken. Jongeren in de leeftijd van 15 tot 20 jaar die geld spaarden op de zilvervlootrekening, kregen een jaarlijkse rente van 10 procent van de Nederlandse staat. Daarbij werd er destijds een maximum gesteld van 200 gulden per jaar. Sinds 1992 kent Nederland de zilvervlootregeling niet meer. Wel kunnen ouders en grootouders nog steeds sparen voor hun (klein)kinderen aan de hand van een kinderspaarrekening. Hier is echter de rente niet zo hoog als bij de 10% rente die de Nederlandse staat destijds uitkeerde.

Tegengaan van schulden
De economische crisis wordt mede veroorzaakt doordat de consument geld uitgeeft dat ze nog niet daadwerkelijk in bezit hebben. Daarop wijst Mirjam Sterk in het televisieprogramma. “Sparen is belangrijk, dat moet je als kind leren”, voegde Sterk daar aan toe.
Daarnaast moeten energiebedrijven en woningbouwcorporaties inzichten krijgen van de schulden van hun klanten. Zo kunnen zij voorkomen dat de schulden van hun klanten te hoog worden.

Spaarrekening
Door een kinderspaarrekening te openen kunnen (groot)ouders sparen voor hun (klein)kinderen tegen een hogere rente. Vergelijk spaarrentes om de juiste kinderspaarrekening voor de toekomstige kleine consument uit te zoeken.

Door: Dennis de Wit