Zalm ziet geen heil in bankenbelasting


Oud minister van Financiële Zaken en ABN Amro-topman Gerrit Zalm ziet geen heil in de bankenbelasting die op stapel staat. Deze week werd de bankenbelasting officieel afgesproken in de Tweede Kamer. In het EO televisiepraatprogramma Knevel & Van den Brink liet de ABN Amro-topman weten niet warm te lopen voor de reeds ingevoerde bankenbelasting. Volgens Zalm gaan voornamelijk spaarders en klanten van banken de heffing merken, en niet de banken zelf.

Afschrikkend
Volgens Zalm zal voornamelijk de klant van de bank de gevolgen van de bankenbelasting gaan merken. Banken hebben op dit moment zelfs extra geld nodig om overeind te blijven tijdens de economische recessie waar Nederland nog steeds in verkeert. “De bankenbelasting is echt een geweldige manier om de kredietverlening te stimuleren”, sprak de topman met een sarcastische boventoon.

De extra kosten die de bank straks moet maken vanwege de inmiddels goedgekeurde bankbelasting worden doorberekend aan de consument. Dat kan leiden tot lagere spaarrentes en minder kredietverlening.

Vergelijking
Volgens Zalm valt de bankenbelasting te vergelijken met accijnzen op bijvoorbeeld benzine. “Het is alsof je een hekel hebt aan pomphouders en daarom de accijns op benzine verhoogt. Daar tref je ook alleen de automobilist mee”, sprak de oud-minister vergelijkend. De bankenbelasting is deel van het Lente-akkoord van de vijf partijen, en moet uiteindelijk 600 miljoen euro op jaarbasis in de schatkist brengen.

Spaarrekeningen
De rente op spaarrekeningen kan als gevolg van de bankenbelasting dalen. Het is verstandig te profiteren van de rente die nu nog op spaarrekeningen gegeven worden. Nu al is te merken dat de spaarrekeningen bijna maandelijks licht dalen. Vergelijk spaarrentes voor een zo hoog mogelijke rente onder de meest gunstige voorwaarden.

Door: Riccardo de Wit