Vrouwen sparen minder dan mannen


Vrouwelijke spaarders sparen minder veel dan mannen. De meeste Nederlanders vinden zichzelf goede spaarders, terwijl uit recentelijk onderzoek van het Nibud blijkt dat veertig procent van de huishoudens onvoldoende spaart. Vrouwen vinden dat zij minder spaargeld achter de hand hoeven te hebben dan mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo, in opdracht van spaarbank MoneYou. Wel spaarden Nederlanders de afgelopen jaren steeds meer.

Hoger spaartegoeden
De afgelopen jaren spaarden Nederlanders steeds meer. De spaartegoeden liepen het afgelopen jaar met ruim 18 miljard op naar een bedrag van zo’n 315 miljard euro, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Spaarders hebben verschillende motieven om spaargeld achter te hand te houden, maar een flinke meerderheid geeft aan te sparen om eventuele onzekere tijden op te kunnen vangen.

Vrouwen
Uit het onderzoek van MoneYou blijkt dat vrouwen minder drang voelen om te sparen dan hun mannelijke wederhelft. Mannen zijn tevreden met het spaarbedrag als zij tenminste 50.000 euro gespaard hebben. Vrouwen zijn een stuk sneller voldaan, zij zijn tevreden met een spaarbedrag van tussen de vijf en tienduizend euro.

Pensioen
In het onderzoek zegt twee derde van het de in totaal 1100 ondervraagden voornamelijk te sparen voor onvoorziene uitgaven. Spaarders met een leeftijd ouder dan dertig blijken nog meer te sparen voor onvoorziene uitgaven. Vier op de vijf spaarders van boven de dertig doet dat.

Een derde van alle ondervraagden spaart voor vakanties. Voornamelijk oudere spaarders sparen om later het pensioen aan te kunnen vullen, met de gedachte dat pensioenfondsen de komende jaren flink zullen krimpen.

Door: Dennis de Wit