Vrij opneembaar spaargeld met een hoge rente


Het is algemeen bekend dat spaarders bij een termijndeposito over het algemeen meer spaarrente krijgen dan bij een vrij opneembare spaarrekening. Voor wie een hoge rente wil, maar niet het spaargeld vast wil zetten, is er eindelijk een oplossing. Spaarders doen er goed aan om hun spaargeld te spreiden over verschillende deposito’s. Dat blijkt uit onderzoek van OverGeld.

Geld vastzetten
Ruim twee derde van de Nederlanders is niet bereid zijn spaargeld langer vast te zetten als zij daarmee een hogere rente kunnen krijgen. Vaak wordt het spaargeld aangesproken voor incidentele uitgaven. Dat blijkt uit navraag van onderzoeksbureau Goos Marketing, in opdracht van Leaseplank Bank.

De meeste spaarders kiezen dan ook voor een lagere rente bij een vrij opneembaar spaardeposito. Hoe langer iemand het spaargeld op een spaardeposito vastzet, hoe hoger de rente. Het nadeel: consumenten kunnen voor een langere tijd hun spaargeld niet aanspreken. Op jaarbasis kunnen spaarders 0,5 procent meer rente krijgen wanneer zij het geld op een spaardeposito zetten.

Spreiden
Daarom doen spaarders er goed aan om hun spaargeld te spreiden over diverse deposito’s. Zo kunnen spaarders er voor kiezen om bijvoorbeeld de helft op een vrij opneembare spaardeposito te zetten tegen een lagere rente, en het verschil op te vangen met een deposito met een hogere rente.

Wanneer de spaarder dan het spaargeld moet aanspreken vanwege een incidentele uitgave, zoals het kapotgaan van een wasmachine, heeft hij deze mogelijkheid. Daarnaast profiteert hij van een hogere rente met het geld dat op een spaardeposito staat.

Vergelijken
Om zo hoog mogelijke rentes te bereiken, is het goed om zich te informeren bij welke spaarbank dat mogelijk is. Vergelijk spaarrentes om een overzicht te krijgen van de spaardeposito’s in Nederland, en hun voorwaarden.

Door: Dennis de Wit