Voorlopig geen Europees depositogarantiestelsel


Een depositogarantiestelsel dat instaat voor de resultaten binnen heel Europa, is voorlopig nog niet haalbaar. Dat stelt de Europese parlementariër Sharon Bowles. Volgens haar zijn voornamelijk het gebrek aan beschikbare liquide middelen het probleem bij het ontwikkelen van een Europees depositogarantiestelsel.

Bij een depositogarantiestelsel krijgen spaarders meer garanties op hun spaargeld. Wanneer een bank niet langer kan bestaan, krijgen spaarders tot een bepaald maximumbedrag hun spaargeld terug.

IMF
Het Europees depositogarantiestelsel is een idee van het Internationaal Monetair Fonds, het IMF. Zij pleitten eerder deze week voor een euro-breed garantiestelsel op spaargeld en spaardeposito’s. Voornamelijk de problemen in Griekenland zijn grond voor het plan van het IMF.

Volgens de voorzitter van de commissie Economische en Monetaire Zaken binnen het Europees Parlement, Sharon Bowles, is het plan echter voorlopig niet haalbaar.  Er zit volgens haar niet voldoende geld in het toekomstige Europese noodfonds om een dergelijk Europees depositogarantiestelsel uit te werken. “We hebben geen potten met geld klaarliggen die we kunnen samenvoegen.”

Depositogarantiestelsels
Ook uit het geld van het European Stability Mechanism (ESM) komt voorlopig geen Europees depositogarantiestelsel voort. “Het is slechts een beperkte bron”, stelt Bowles. “Politiek gezien lijkt het zeer moeilijk te bereiden op dit moment. Als je alle spaargelden middels een deposito euro-breed moet garanderen, is dat bedrag veel groter dan de totale inhoud van het ESM.”

Binnen Europa kennen diverse landen al een individueel depositogarantiestelsel. In Nederland krijgen spaarders momenteel hun spaargeld tot een maximumbedrag van 100.000 euro vergoed door de Nederlandse overheid wanneer hun spaarbank in de problemen komt.

Spaarrekening openen
Een spaarrekening in Nederland openen is dankzij ons depositogarantiestelsel relatief veilig. De gewenste spaarrente vergelijken met andere aanbieders is een goede manier om de juiste spaarrekening te kiezen. Daarmee profiteert de spaarder van een zo hoog mogelijke rente.

Door: Dennis de Wit