Verhouding spaarrente en inflatie slechter


De inflatie is in december 2012 wederom gestegen, naar een percentage van 2,9 procent. Voor spaarders is dat slecht nieuws; het gat tussen de inflatie en de spaarrentes wordt opnieuw groter. Sinds de invoering van het btw-tarief van 19 naar 21 procent, blijft de inflatie toenemen. De inflatie ligt op maandbasis nu tussen de 2,8 en 2,9 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Stijgende inflatie
De stijgende inflatie komt onder meer door de stijging van prijzen van voedingsmiddelen. Ook de doorvoering van hogere prijzen door de verhoging van de btw speelt duidelijk mee in de steeds oplopende inflatie.

De stijgende inflatie is vervelend voor spaarders. De afgelopen maanden zijn de spaarrentes licht gedaald. Het hoogste tarief lag tussen de jaarwisseling op 2,5 procent, terwijl in september de spaarrente nog 2,8 procent bedroeg. Het gat tussen de inflatie en de hoogst haalbare variabele spaarrentes liggen nu op 0,4 procentpunt.

Spaardeposito
Wie de inflatie voor wil blijven, moet nu een spaarrekening afsluiten met een deposito van tenminste drie jaar. Gedurende deze periodes kunnen spaarders hun geld niet vrijelijk opnemen. De spaarrentes van driejarige spaardeposito’s liggen tussen de 2,9 procent en 3,05 procent.

Daar moet nog de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent (bij 21.000 euro) van afgetrokken worden. Sparen is voor deze groep alleen rendabel bij een spaarrente vanaf vier procent. Dat is alleen mogelijk op 15-jarige spaardeposito’s.

Afsluiten
De ECB heeft een laag leentarief, waardoor Europese banken goedkoper van de ECB kunnen lenen dan van de eigen spaarders. Daardoor dalen de spaarrentes op deposito’s in Nederland.

Spaarrentes vergelijken biedt een overzicht van alle haalbare spaarrentes in Nederland.

Door: Dennis de Wit