Veel spaargelden gestald in ServiŽ


De Nederlandse Belastingdienst vroeg kortgeleden nog opheldering over de spaartegoeden van Nederlandse belastingbetalers in BelgiŽ. Nu blijkt dat niet alleen BelgiŽ, maar ook Oost-Europese landen een belastingparadijs is om het spaargeld onder te brengen. De banken in ServiŽ bulken van het Nederlands spaargeld. Niet alleen Nederlanders, maar ook Duitsers en Engelsen brengen graag hun euro onder in ServiŽ.
De Servische Belgrade krant Blic schreef afgelopen vrijdag dat er voor ruin 500 miljoen euro in ServiŽ is ondergebracht door mensen die niet in ServiŽ woonachtig zijn.

Hoge rente, lage belasting
Dat Nederlanders, Duitsers en Engelsen graag sparen in ServiŽ mag geen wonder heten. In Nederland komt de rente amper boven de 4%, en zal ook nog verder dalen. In ServiŽ wordt de Europese spaarder gelokt door een aantrekkelijke rente van 7% op een jaardeposito. In de eurozone brengt zoín zelfde jaardeposito een stuk minder op.

Een Servische bankier gaf uitleg aan de krant: ďHet gaat meestal om mensen die vanwege zakelijke contacten al een relatie met ServiŽ hebben. Privť leggen ze bedragen in van tussen de 10.000 en 30.000 euroĒ ďDie mensen zoeken een veilige belegging met een mooie winstĒ.

Naast de hoge rente is ook de belasting een aantrekkelijke factor. Veel Europeanen weten dat de belasting in eigen land een stuk hoger is dan in ServiŽ het geval is. Nog steeds proberen jaarlijks veel mensen hun spaargeld vrij te stellen van belastingen. Dat was onlangs nog in BelgiŽ het geval; toen werd er op de belastingaangifte een veel lager spaartegoed aangegeven dan dat er werkelijk op de Belgische spaarrekening stond.

Niet eindeloos
De hoge rente in ServiŽ is niet oneindig. Daarvoor waarschuwt ook econoom professor Djordje Djukic van de Universiteit van Belgrado. Wel kan hij begrip opbrengen voor het feit dat steeds meer Ďbuitenlandersí in ServiŽ sparen: ďHet is een veilige investering, onze banken hebben bewezen dat ze stabiel zijn en zelfs tijdens de crisis een hoge mate van solvabiliteit behoudenĒ. Wel is het garantiestelsel anders dan in Nederland: in Nederland wordt een bedrag tot 100.000 gegarandeerd in het depositogarantiestelsel, in ServiŽ is dat slechts 50.000 euro.

Sparen in Nederland
Wie liever een garantie wil van 100.000 euro, kan sparen in Nederland. Net als bij Servische spaartegoeden moet natuurlijk het spaargeld gewoon opgegeven worden bij de belastingdienst. Vergelijk spaarrente voor een hogere spaarrente.

Door: Riccardo de Wit