Veel Nederlanders gebruiken spaargeld om rond te komen


In financieel moeilijke tijden, zoals nu aan de orde is, blijken veel Nederlanders hun spaargeld te gebruiken als middel om rond te komen. Sparen wordt dus door veel Nederlandse huishoudens gezien als buffer voor economisch slechtere tijden. Een groot deel van de Nederlanders neemt momenteel hun spaargeld op, om zo de maandelijkse uitgaven te kunnen bekostigen. Dat is gebleken uit onderzoek van de Friesland Bank onder duizend Nederlanders. Een kwart van deze ondervraagden blijkt minder spaargeld dan vorig jaar op de bank te hebben.

Opleiding
Vaak valt te zien dat mensen met een lagere opleiding sneller hun spaargeld aanspreken. In dit geval blijkt dat de helft van de hoger opgeleiden hun spaargeld gebruikt om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. De andere helft spaart nog steeds door voor slechtere tijden, voor het pensioen of voor werkloosheid.

Buffer
Gemiddeld hebben Nederlandse huishoudens 24 000 euro achter de hand. Wel blijkt dat een kwart van de duizend ondervraagde Nederlanders van mening is dat zij zoveel geld gespaard hebben, dat doorsparen niet meer nodig is.

Verder blijkt uit het onderzoek van de Friesland Bank dat sparen veel financiŽle rust kan geven. Maar liefst twee derde blijkt meer ontspannen te zijn bij een buffer van tienduizend euro of meer. Vrouwen beginnen eerder met sparen, en ontspannen zich ook eerder op financieel gebied.

Rente
70% van de spaarders is op de hoogte van de huidige spaarrentestand. De rest heeft geen idee, of is slecht op de hoogte. Maar ťťn op de tien huishoudens is geswitcht van bank in verband met een aantrekkelijkere spaarrente. ReŽel gezien ligt de spaarrente nu op 4,4%. Vergelijk spaarrentes voor een volledig overzicht van de banken en hun spaarrentes op dit moment.

Door: Riccardo de Wit