Vakantiegangers zetten vakantiegeld op spaarrekening


Een flink deel van de Nederlanders die op vakantie zijn gegaan, heeft een deel van zijn vakantiegeld op een spaarrekening gezet. Maar liefst 40 procent van de Nederlanders geven aan dat gedaan te hebben. Dertig procent heeft de volledige som van het vakantiegeld ook daadwerkelijk op vakantie uitgegeven. Een kwart van de Nederlanders besteedde het vakantiegeld aan dagelijkse uitgaven. Dat blijkt uit onderzoek van Unique, waar in totaal 433 Nederlanders aan meededen.

Uitgaven
In Nederland werd er dit jaar voor 23 miljard euro aan vakantiegeld uitgekeerd. Ruim een kwart van het uitgekeerde vakantiegeld werd uitgegeven aan dagelijkse uitgaven. Verder zet 40 procent van de ondervraagde Nederlanders het vakantiegeld liever op een spaarrekening.

Dertig procent van de respondenten gaf het vakantiegeld ook daadwerkelijk uit aan het oorspronkelijke doel, de vakantie. Drie procent trakteerde zichzelf van het vakantiegeld op een groot cadeau. Het overige deel, zo’n 40 procent van de respondenten, heeft een deel van het vakantiegeld op een spaarrekening vastgezet.

Onzekerheid
Dat Nederlandse vakantiegangers een flink deel van het vakantiegeld oppotten, hoort bij typisch gedrag in een economische recessie. Dat zegt Raymond Puts, algemeen directeur bij Unique. “Het is niet voor niets dat economen voorspelden dat een groot deel van het vakantiegeld op de spaarrekening zou belanden. In tijden van economische onzekerheid is dit een terugkerend fenomeen.”

Het oppotten van vakantiegeld leidt tot het spaaklopen van een economische impuls, meent Puts. De algemeen directeur meen dat iedereen op vakantie kan gaan, ondanks de economische problemen: “Met een beetje creativiteit kan je toch tot een eind komen. Ook als er geen dure vakantie inzit.”

Sparen
Het is typisch recessiegedrag om extra spaargeld op zij te zetten. Zelf beginnen met sparen? Vergelijk spaarrentes voor een actueel overzicht van de spaarrentes in Nederland en profiteer.

Door: Riccardo de Wit