Studenten lenen veel maar sparen ook


De Nederlandse student leent veel bij de overheid. Meer dan een derde van alle hbo- en wo-studenten leent geld bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Er wordt gemiddeld een bedrag van 365 euro per maand geleend. Dat komt na het voltooien van een vierjarige studie uit op een studieschuld van 17.500 euro. De oorzaak is dat veel studenten regelmatig toeslagen en andere financiŽle voordelen laten liggen. De studentenkoepels maken zich grote zorgen. Er is echter ook een lichtpuntje: studenten zijn mondjesmaat begonnen met sparen.

Geen zorgtoeslag
Uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is gebleken dat 20% van de jongeren geen zorgtoeslag ontvangt, omdat zij dit simpelweg niet hebben aangevraagd. Ruim tien procent doet daarnaast geen belastingaangifte. Wel blijkt dat sparen onder studenten steeds populairder wordt. Dat studenten zo slecht op de hoogte zijn van veel financiŽle voordelen, baart de studentenkoepels zorgen.

Zorgen
Studentenkoepels ISO en LSVb maken zich grote zorgen, en zijn bang dat er steeds meer studenten in de financiŽle sores komen. Dat zeggen Sebastiaan Hameleers en Pascal ten Have van de studentenkoepels in een reactie op het Nibud-rapport.

Een kwart van alle studenten is niet op de hoogte van de leenrente die er betaald moet worden. Een deel denkt zelfs dat lenen bij de Dienst gratis is. Ieder jaar verandert de rente bij de overheidsinstelling echter. Een groot deel van de studenten maakt zich bovendien geen zorgen over het terugbetalen van hun studieschuld. Wel vindt 55% van alle studenten dat DUO het hen te gemakkelijk maakt door met enkele muisklikken honderden euroís per maand te kunnen lenen.

Sparen
Toch is het niet alleen maar kommer en kwel aangaande de financiŽle situatie van studenten. Inmiddels zijn veel studenten begonnen met het opzij zetten van geld om dit op een spaarrekening te storten. Twee derde van alle studenten spaart gemiddeld honderd euro per maand. Verder hebben zij al 4500 euro of meer op hun spaarrekening.
Een opmerkelijk feit is dat studenten die lenen, ook nog eens tegelijkertijd sparen.

Een derde van alle studenten is niet begonnen met sparen, en is slecht op de hoogte van de mogelijkheden. Ook voor studenten is het mogelijk om een spaarrekening te openen.
Spaarrente vergelijken is een goede methode om te achterhalen welke bank de hoogste spaarrente heeft. Daarmee kunnen nieuwe studenten dan over vier jaar wellicht hun studieschuld deels weer afbetalen.

Door: Dennis de Wit