Sparen na de feestdagen


Nu de dure decembermaand weer achter de rug is, kunnen we met zijn allen weer gaan sparen. We geven weer iets minder geld uit aan cadeautjes. We hoeven immers weer een jaar lang niet meer voor Sinterklaas of Kerstman te spelen. En met het geld dat je dus deze 11 maanden overhoudt, kun je best leuke dingen doen. Of er zelfs aan verdienen. De spaarrente kan namelijk dit jaar stijgen tot wel 5%, zo voorspellen analytici. Hoe dat precies in zijn werk gaat, lees je in dit artikel.

Keuzes maken
Hoeveel geld je verdient dankzij het sparen, is afhankelijk van welke keuze je maakt. Je kan bijvoorbeeld gaan voor zekerheid, en alvast voor je pensioen gaan sparen. Je kunt dit gewoon via banksparen doen. Het leuke is dat je zelf mag kiezen hoeveel geld je precies opzij zet, en de kosten van banksparen zijn vaak lager dan dat van een lijfrenteverzekering.
Maar je kan ook kiezen voor het sparen met deposito als spaarvorm. Het probleem is echter dat dat geld vast staat, en dat je er dan dus niet bij kunt. Wel is de rente van een deposito spaarvorm meestal iets hoger. Tot slot kun je kiezen voor een vrij opneembare spaarrekening.

Pensioen
Wanneer je voor je pensioen gaat sparen, kun je dit doormiddel van banksparen doen. Je hoeft niet een bepaald bedrag in te leggen: je mag zelf weten hoeveel geld je dit keer opzij zet voor je pensioen. Verder zijn de kosten van een lijfrenteverzekering vaak hoger dan dat van banksparen. De rente van banksparen is ook nog eens hoger dan dat van een lijfrenteverzekering.

Deposito
Besluit je je spaargeld vast te laten zetten, dan kun je gebruikmaken van een deposito spaarvorm. De spaarrente is hoog, maar je kan niet bij je geld voor een bepaalde tijd. Ook niet als er zich een situatie voordoet waarbij je je spaargeld zou moeten aanspreken. Bovendien geldt er een minimaal inlegbedrag van 500 euro.

Vrij opneembaar sparen
Je kunt ook vrij opneembaar sparen. Daarmee zet je wel geld opzij, maar dit geld kun je weer inspreken op elk moment dat je het nodig bent. Wel is de rente van het vrij opneembaar sparen vaak veel lager van bij deposito sparen.

Vergelijken
Welke spaarvorm je kiest, is dus afhankelijk van je persoonlijke (financiŽle) situatie. Wel kun je spaarrentes vergelijken om zo te beslissen welke spaarvorm je uiteindelijk kiest.

Door: Roeland Werring