Sparen kost meer dat het oplevert


Op dit moment kost sparen meer dan dat het geld oplevert. De oorzaak daarvan is de steeds maar dalende spaarrente, die de afgelopen weken zijn intrede deed. Daardoor levert sparen straks niets meer op.
 
De Europese Centrale Bank (ECB) nam twee weken geleden maatregelen door de spaarrente negatief te maken. Dat houdt in dat banken die spaargeld aannemen en deze willen onderbrengen bij de ECB, daarvoor moeten betalen. Die negatieve spaarrente wordt doorberekend aan de consument, door een lagere spaarrente aan te bieden.


1,5 tot 2 procent
Op dit moment zijn de spaarrentes nog redelijk goed. Bij een vrij opneembaar spaardeposito levert de spaarrekening zo’n 1,5 tot 2 procent rente. Volgens bankiers is het binnenkort gedaan met die voordelen, en zal de rente behoorlijk dalen.
 
Na correctie voor de inflatie blijkt dat sparen in de toekomst weinig nog zin heeft. Wie meer dan bijna 22.000 euro op zijn spaarrekening staan heeft, moet zelfs per saldo meer geld inleveren, dan dat het rente oplevert.

Vermogensheffing
Dat komt doordat de Belastingdienst een vermogensrendementsheffing heeft . Dit houdt in dat iedereen die boven de 21.139 euro op zijn spaarrekening staan heeft, 1,2 procent belasting moet betalen. Op dit moment liggen de spaarrentes nog tussen de 1,5 en 2 procent, en heeft de spaarder nog een kleine winst.
 
Maar als de spaarrentes dalen, dan moeten spaarders straks meer spaargeld inleveren aan de Belastingdienst, dan dat zij ontvangen aan spaarrente. Toch zijn er ook voordelen aan een lage rente: de rente op een hypotheek is ook laag. Dat is voordelig voor mensen die een huis willen kopen of hun hypotheek willen verlengen. Mensen die een hypotheek met een variabele rente hebben, hebben per saldo het meeste voordeel. De rente komt dan te liggen op minder dan 2 procent rente per maand.
 
Nog meer voordelen
Minister Dijsselbloem kan ook goedkoper dan ooit geld lenen, en betaalt bijna geen rente over een nieuwe staatslening. De ECB hoopt met de lagere rentes bedrijven en consumenten aan te sporen, om zo de economie te stimuleren. Voornamelijk beleggers hebben voordeel bij een lagere spaarrente. Spaarders zien hun spaarrente voorlopig in rook opgaan.
Door: Dennis de Wit