Sparen bij AKBank niet langer mogelijk


Per 31 mei 2012 is het niet meer mogelijk om nog langer te sparen bij de AKbank. De van oorsprong Turkse bank staakt zijn activiteiten in Nederland. Wie wel al gespaard heeft bij de AKbank, hoeft zich geen zorgen te maken. De spaarder krijgt het geld netjes teruggestort op de rekening en mag dan op zoek gaan naar een nieuwe spaarbank.

Fusie
Dat de AKbank zijn activiteiten in Nederland staakt, is het gevolg van een fusie met de Duitse bank AKBank AG, dat zich meer op de economische markt van de oosterburen gaat richten. Wie echter net over de grens bij Nederland in Duitsland woont, kan wel een spaarrekening openen: AKBank zal alleen spaarders met een Duitse nationaliteit toelaten. De Nederlandse spaarder ontving eind 2011 al een brief over de beŽindiging van hun spaarrekening.

In deze brief staat in welke maand hun spaarrekening of deposito beŽindigd zal worden, en wanneer het geld naar de tegenrekening zal worden geboekt. Indien er nog geen tegenrekening bij AKbank bekend is, moet de spaarder dit dus zo spoedig mogelijk opgeven.

Opgebouwde rente
De meeste spaarders hebben een spaarrekening gebaseerd op de rente voor de volledige looptijd. Dit is voor de spaarders van AKbank een nadeel, omdat zij slechts de rente krijgen uitgekeerd tot 13 april 2012. De rente die dan opgebouwd is, wordt uitgekeerd. Als het deposito al afgelopen is voor de datum van 13 april 2012, dan kunnen de spaarders wel gewoon rekenen op de toegezegde rente. De rente is immers gelijk aan de volledige looptijd. Anderen ondervinden hierdoor een financieel nadeel, en daarvoor heeft de AKbank een compensatie geregeld.

Compenseren
De AKbank zal de spaarders die door het eerder beŽindigen van hun spaarrekening of deposito een financieel nadeel ondervinden, compenseren. De rentepercentages worden berekend aan de hand van de vijf hoogste rentes op de markt. Deze wordt gemiddeld, en dit zal dan de laatste rente zijn die in de laatste periode gaat gelden. Als het rentetarief lager is dan in de voorwaarden, wordt dat bedrag eveneens nog vergoed.

Overstappen
Na de AKbank moet de consument dus overstappen op een andere spaarrekening. Door spaarrentes te vergelijken kan er ingezien worden welke aanbieders de hoogste rentes bieden. Daarnaast moet er gelet worden op de algemene voorwaarden en eventuele boetes bij het vervroegd opnemen van spaargeld.

Door: Riccardo de Wit