Spaarrentes wegen niet op tegen inflatie


De hoogste spaarrentes in Nederland bedragen op dit moment 2,50 procent, en kunnen daarmee niet op tegen de inflatie in Nederland. In oktober stijgt de inflatie fors, en dat is een flinke klap voor de Nederlandse spaarders. Voor het eerste is de inflatie daadwerkelijk hoger dan de hoogste variabele spaarrente. Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Inflatie is hoger dan de hoogste spaarrente

Stijging
De inflatie is in oktober gestegen naar 2,9 procent, zo berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De prijzen waren in september gemiddeld nog gestegen met 2,3 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Daaruit concludeert het CBS dat de inflatie in Nederland eigenlijk harder stijgt dan men eerder verwacht dat. De reden van de inflatie is de verhoging van het algemene btw-tarief van 19 naar 21 procent. Per 1 oktober ging deze verhouding in.

42 procent van alle bestedingen van de huishoudens in Nederland valt onder het hoge btw-tarief, waardoor de inflatie behoorlijk stijgt.

Klap voor spaarders
Doordat de inflatie veel harder stijgt dan de spaarrentes, krijgen spaarders te maken met een forse klap. De hoogste variabele spaarrente ligt momenteel op 2,55 procent, zo blijkt uit onze vergelijkingen. “Lang niet iedereen spaart echter bij een bank met de hoogste spaarrente.”, blijkt uit onderzoek. Zo blijkt driekwart van de Nederlandse te sparen bij een bank met minder dan 1,9 procent rente.

Vergelijk spaarrentes om zelf een spaarrekening af te sluiten met de hoogste spaarrente. Daarmee kan het verschil tussen spaarrentes en de hogere inflatie een beetje verkleind worden. Daarnaast kunnen misstanden aangepakt worden. Ruim een derde van de Nederlanders spaart bij een bank met minder dan 1,9 procent rente. Dat is een verschil van 0,6 procentpunt op jaarbasis.

Door: Dennis de Wit