Spaarrentes nog verder onderuit


De spaarrekeningen in Nederland leveren op het gebied van spaarrentes steeds minder op. Voor een tweede maand op rij verlaagden de spaarbanken de spaarrentes. Dat blijkt uit een analyse van de redactie van Vergelijken.net.
 
In de maand juni verlaagden al 15 spaarbanken in Nederland de rente op spaargeld. In de maand juli kwamen daar nog eens 15 spaarbanken bij. De gemiddelde spaarrente is daardoor gedaald, alsmede door het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, de ECB.

Hoogte spaarrente
In de maand juni van dit jaar stond de gemiddelde Nederlandse spaarrente nog op 1,38 procent bij een vrij opneembare spaarrekening. Begin juli was de spaarrente al gezakt van 1,38 procent naar 1,35 procent.
 
In één maand tijd zakte de spaarrente nog verder: van 1,35 naar 1,3 procent. De spaarrenteverlagingen komen voort uit het rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

Rentebesluit
Iedere twee weken komt de ECB samen om de spaarrentekoers te bespreken. In juni besloot de ECB de spaarrente te verlagen. Daardoor dalen ook de tarieven op de geld- en kapitaalmarkt. Met het verlagen van spaarrente moeten consumenten worden geprikkeld meer te lenen en te kopen, en minder geld op te potten.
 
De banken baseren de spaarrentes ook op de rente van de Europese Centrale Bank, waardoor de spaarder merkt dat de spaarrente steeds lager is.
 
Depositorente
Niet alleen bij vrij opneembare spaarrekeningen is de rente gedaald, ook depositorentes gaan hard onderuit. Op een gemiddelde depositospaarrekening van 1 jaar is de rente met 0,03 procentpunt gezakt: van 1,37 naar 1,34 procent. Spaardeposito’s met een looptijd van een jaar gingen met bijna 0,2 procent onderuit.
 
Overstappen
Toch is het nog steeds lucratief voor spaarders te wisselen van spaarbank. Ondanks dat de spaarrentes lager zijn, sparen Nederlanders toch steeds meer.
 
Bij het wisselen van spaarbank is het belangrijk niet alleen te kijken naar welke bank de hoogste rente heeft, maar ook bij welke spaarbank de rente het langst stabiel is. Sommige spaarbanken staan al vrij lang bovenaan het overzicht.
 
Het overzicht van alle spaarrentes is op te vragen door spaarrekeningen met elkaar te vergelijken.
Door: Dennis de Wit