Spaarrentes in 2013 nog lager


Spaarders zullen in 2013 nog verder inleveren op hun spaarrente. In het afgelopen jaar daalden de spaarrentes al flink en dat zal komend jaar niet anders zijn. Volgens expert Amanda Bulthuis zullen ook in 2013 de spaarrentes nog verder dalen. Zij verwacht een daling van enkele tienden van procenten.

Dalingen
De dalende spaarrentes komen doordat de rente van de Europese Centrale Bank (ECB) behoorlijk laag ligt. Daardoor kunnen banken tegen een goedkoper tarief geld lenen bij de ECB dan dat zij dat doen bij hun eigen klanten. “Daarom blijven de rentepercentages dalen”, bevestigt Bulthuis.

De gemiddelde spaarrente liep in één jaar tijd terug van 2,41 procent in januari naar 2,01 procent op 1 december 2012. De hoogste spaarrente is momenteel te behalen bij WestlandUtrecht Bank (2,5 procent).

Inflatie
Volgens Bulthuis zal ook in 2013 het spaarrentetarief nog verder teruggeschroefd worden. Dat komt doordat de spaarrentes lager liggen dan de inflatie, die momenteel 2,8 procent bedraagt. Daarnaast rekent de overheid nog 1,2 procent vermogensrendementheffing bij spaarrekeningen met meer dan 21.000 euro. Het spaargeld wordt dan juist ingeleverd.

Spaarders kunnen beter het geld vastzetten om zo te sparen via termijndeposito’s. Deze leveren over het algemeen meet spaarrente op. Voornamelijk kleinere spaarbanken bieden hogere spaarrentes op termijndeposito’s. De hoogste rente is te halen bij deposito’s met een looptijd van 1 of 2 jaar.

Waarschuwing
Wel moeten spaarders die ervoor kiezen opletten dat zij een korte looptijd nemen. Tijdens deze looptijd is het niet mogelijk om over het geld te beschikken en bovendien kan over een paar jaar de spaarrente stijgen. Dan profiteert de spaarder niet van de hoger stijgende rente.

Spaarrentes vergelijken is een goede manier om uit te zoeken welke spaarbanken momenteel de hoogste rentes bieden.

Door: Dennis de Wit