Spaarrentes het best bij kleinere banken


Wie zijn spaargeld zet op een spaarrekening bij een kleinere of relatief onbekende bank, kan meer rendement behalen als het aankomt op spaarrentes. Dat blijft uit een onderzoek van onderzoeksbureau MoneyView. Zij onderzochten 34 spaarrekeningen op basis van een lange termijn. De belangrijkste conclusie is dat de hoogste rentes te behalen zijn bij de kleinste banken. Vooral NIBC Diret doet het goed.

Renteontwikkeling
In het onderzoek van het onderzoeksinstituut werden rekening met een eenjarig vast spaardeposito met elkaar vergeleken op aspecten als flexibiliteit van de voorwaarden, de spaarrentes en de renteontwikkeling van de afgelopen jaren. Daaruit kwamen relatief onbekende en kleinere banken als beste uit de test. Ook NIBC Direct, die overigens ook in ons aanbod terug te vinden is, doet het volgens de test erg goed. Voornamelijk de gunstige renteontwikkeling bij deze bank zorgt voor de goede score. Ook de flexibiliteit op voorwaarden, opname- en inlegmogelijkheden en opties zijn goed.

Hoge rentes, hoge risico’s
Een ander belangrijk punt uit het onderzoek is dat banken met de hoogste rentes vaak ook meer risico met zich meedragen. Bigbank uit Estland heeft momenteel de hoogste rente, maar het is niet verstandig een spaarrekening bij deze bank te openen. Zij staan niet onder toezicht van de Nederlandsche Bank omdat zij niet in Nederland gevestigd zijn. Daardoor zijn de spaarrentes weliswaar hoger, maar de flexibiliteit op de voorwaarden kennen hoge risico’s.

De juiste keuze
Wie graag de juiste keuze wil maken voor het afsluiten van spaarrentes, kan zijn eigen spaaronderzoek doen. Het vergelijken van spaarrekeningen is een goede manier om alle spaarrentes, voorwaarden en klanttevredenheidcijfers gemakkelijk op een rij te zetten. Zo kunnen consumenten op een gemakkelijke manier inzicht krijgen wat voor hen de beste spaarbank is.


Door: Dennis de Wit