Spaarrentes dalen verder


Sinds het begin van het jaar 2012 is het minder aantrekkelijk voor Nederlandse consumenten geworden om te sparen. Sinds de maand februari 2012 dalen de spaarrentes fors. In februari bedroeg de rente gemiddeld nog 2,49 procent. Vier maanden later is de rente al gedaald naar gemiddeld 2,33%. Ook banken in de Nederlandse top10 hoogste rentes geven verstrekken minder hoge rentes op spaarrekeningen.

Rentedaling
Gemiddeld is de rente in de top 10 van banken met de hoogste spaarrentes met 0,25 procent gedaald. Dat is het gevolg van maatregelen die de Europese Centrale Bank oplegde. Banken moeten volgens de nieuwe regels veel meer reserves aanhouden om kapitaal te kunnen dekken. Daardoor steeg de rente heel even: toen er echter genoeg kapitaaldekking was, daalde de spaarrente werd. Banken konden voordelig van de Europese Centrale Bank lenen tegen een tarief van één procent, waardoor zij minder geld via spaarders aantrokken.

Gevolgen
De rentedaling werkt met percentages, en is alleen voor meerjarige spaarrekeningen met een hoog bedrag goed te merken. Wie 10.000 euro spaart in een jaar tijd, krijgt maar 16 euro minder rente. Niet voor iedereen is de rentedaling dus te merken.

Naar verwachting zullen de spaarrentes nog verder dalen: onlangs verlaagde de Europese Centrale Bank zijn rentetarief met 0,25 procentpunt naar een spaarrente van 0,75% op leningen aan banken.

Spaarrentes vergelijken
Spaarrekeningen met voorwaarden bieden de meest aantrekkelijke rentes, maar het geld is niet vrij opneembaar. Duidelijk is te zien dat de spaarrentes bij vrij opneembare spaardeposito’s snel dalen. Op dit moment zijn de hoogste rentes te behalen bij MoneYou en WestlandBank Utrecht. Bank of Scotland houdt de derde plek bezet met een spaarrente van 2,6%

Vergelijk spaarrentes om zelf een overzicht te krijgen van alle spaarrentes in Nederland.

Door: Riccardo de Wit