Spaarrentes dalen half procentpunt


In het afgelopen jaar zijn de spaar- en hypotheekrentes met ongeveer een half procentpunt gedaald. Dat blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB) die eind april bekend werden.

Gemiddeld kregen Nederlandse huishoudens in de maand februari 1,37 procent spaarrente op een vrij opneembare spaarrekening. Voor nieuwe hypotheken moeten consumenten diep in de buidel tasten: de gemiddelde hypotheekrente lag op 3,52 procent.


Daling spaarrente
De afgelopen twee jaar is de spaarrente fors gedaald. De Nederlandsche Bank verklaart dat met de vraag van banken naar financiering en het aanbod van spaargeld. Ook de kosten van andere vormen van financiering spelen mee. Doordat die kosten relatief gezien meevallen, kiezen banken er niet meteen voor geld te lenen van spaarders.

Het is soms goedkoper voor Europese banken om onderling geld van elkaar te lenen, door een relatief lage rente op bankleningen. Daardoor hoeven banken geen spaargeld te lenen van spaarders, en blijven de spaarrentes relatief laag.

De spaarrentes van spaardeposito’s kregen het de afgelopen jaren ook flink te verduren. Nederlandse huishoudens hadden in de maand februari voor ongeveer 280 miljard euro op vrij opneembare spaarrekeningen staan. Daarnaast hadden huishoudens 50 miljard euro ondergebracht bij een spaardeposito.

Afname spaargeld
Het totale spaargeld nam de afgelopen maanden af met 4 miljard euro. Doordat het consumentenvertrouwen langzaamaan terugkomt en de spaarrentes steeds lager worden, is er in Nederland een ‘ontsparing’ te zien. Meer Nederlanders kiezen ervoor nu hun grote aankopen te doen, of om de hypotheek af te lossen. De afgelopen jaren heeft het kabinet diverse malen opgeroepen tot de aflossing van de hypotheek. Voormalig spaarders lijken aan die oproep gehoor gegeven te hebben.

De omvang van hypotheken van Nederlandse huishoudens is dan ook fors. Gemiddeld staat er voor ruim 540 miljard euro aan hypotheekschulden in Nederland uit. De spaarrente mag dan wel dalen, maar de hypotheekrente blijft erg fors. Gemiddeld betaalt een Nederlands huishouden 4,47 procent hypotheekrente. Om die reden riep het Nederlandse kabinet op de nu de hypotheek af te lossen.

Onlangs kwamen er berichten in de media dat de economie langzaam aan herstelt. Dat is goed voor de groei van het consumentenvertrouwen. Toch is er nog niet meteen te zien dat consumenten ook daadwerkelijk weer meer geld uitgeven.

Door: Dennis de Wit