Spaarrentes dalen fors


Hoewel de spaarrentes de afgelopen tijd flink zijn gestegen, lijkt het tij dan nu toch te keren. De eerste grote koplopers hebben de spaarrentes van voornamelijk internetspaarrekeningen fors verlaagd, terwijl deze eerst nog verhoogd werden. De banken hadden de spaarrentes naar een hoog niveau gebracht om zo meer kapitaal te trekken. Aanbieders Delta Lloyd en Ohra verlaagden hun rente met 0,2 procentpunt: van 2,9 naar 2,7 procent. Daarmee lijken ook andere aanbieders hun rentestanden te gaan wijzigen, waardoor we dus massaal minder rente op onze spaarrekeningen zullen ontvangen.

Daling geldmarkt
Het verlagen van de spaarrentes heeft verschillende oorzaken, waaronder de Geldmarkt. Een woordvoerder van Delta Lloyd verklaart in het Financieele Dagblad het volgende: “Met de renteverlagingen reageert Delta Lloyd op de ontwikkelingen in de financiële markten. Onze spaarrente is onder andere gebaseerd op de rentetarieven op de geldmarkt”.

Niet alleen bij Delta Lloyd en Ohra gaan de spaarrentes onderuit, ook LeasePlan bank is aan een daling van de spaarrentestand onderhevig. LeasePlan Bank koppelt zijn spaarrentes meteen weer aan de hoogte van het euribor-tarief. De euribor-tarieven zijn de afgelopen tijd flink gedaald: met meer dan een half procent. Daarom zijn ook de spaarrentes bij LeasePlan Bank behoorlijk gedaald, en zullen naar verwachting nog verder dalen.

ECB
Doordat banken elkaar niet meer vertrouwen, heeft de Europese Centrale Bank faciliteiten moeten bieden. Banken lenen elkaar onderling geen geld meer, en dus biedt de ECB kredieten aan banken tegen een laag rentetarief. Op deze manier kunnen banken alsnog gefinancierd worden. Daar is nu al 498 miljoen euro voor ingeschreven, en eind februari komt er nog een tweede faciliteit bij.

Daardoor neemt de vraag naar spaargeld af. Banken worden immers minder afhankelijk van spaargeld. Er kan namelijk door banken bij de ECB geleend worden tegen een aantrekkelijk tarief.

Nieuwe rentes
Volgens Pieter Lalkens van het Financieel Dagblad wordt er nu een omslagpunt bereikt: de rentes zullen vanaf nu dalen in plaats van stijgen. Ook andere banken zullen het voorbeeld van Ohra en Delta Lloyd volgen. Maar welke bank het hardste daalt in de spaarrentes, is afhankelijk van de producten er aangeboden wordt. De spaarrentedaling is dus per bank verschillend. Niet iedere bank is het spaargeld even erg nodig als zijn concurrent.

Daarom is het verstandig om spaarrentes te vergelijken. Op deze manier kun je ook bij lagere spaarrentes alsnog de optimale spaarrente bereiken.

Door: Riccardo de Wit