Spaarrentes dalen dit jaar


Dit jaar zullen de rentes op spaarrekeningen en hypotheken flink dalen. Al in de eerste maanden van 2012 is de daling op spaarrentes goed merkbaar. In mei kregen spaarders en hypotheekeigenaren nog een gemiddelde rente van 4.33 procent. Begin dit jaar lag dat percentage op 4.54 procent. Dat blijkt uit cijfers uitgegeven door De Nederlandsche Bank (DNB).

Hypotheken
Mensen die in mei dit jaar een hypotheek afsloten, of een heronderhandeling deden voor een reeds bestaande hypotheek, waren stukken voordeliger uit dan nu. De laatste keer dat de rentes op hypotheken zo laag lagen, was aan het eind van het jaar 2010.

Spaargeld
Ook de rentes op spaargeld gaan naar beneden. Vanaf de maand mei is de spaarrente licht gedaald: zo’n 0.05 procentpunt in vergelijking met eerder. Dit is een afbraak aan anderhalf jaar durende stijging op spaarrentes in Nederland. In mei dit jaar kregen spaarders in Nederland gemiddeld op een vrij opneembare spaardeposito nog 2.35 procent spaarrente, tegen 2,4 procent eerder dit jaar.

Kleine banken
Met de rentedalingen komen de spaarrentes in de buurt van de kleinere Nederlandse banken, zo blijkt uit de cijfers van DNB. Kleine banken hebben hun rentes al eerder omlaag gebracht dan de grootste vier banken, de Rabobank, ING, ABN Amro en SNS Bank. Kleine banken gaven in mei nog wel een hogere spaarrente dan de vier grootste banken: bij kleine banken kregen spaarders 0.05 procentpunt meer dan bij de grote banken. In 2011 was het verschil tussen kleine en grote banken nog 0.15 procentpunt spaarrente.

Vergelijken
Wie wil weten of hij of zij meer spaarrente zou kunnen bedingen, is het beste uit door spaarrentes te vergelijken. Op de pagina zijn zowel spaarrekeningen zonder als spaarrekening met voorwaarden zichtbaar. 

Door: Riccardo de Wit