Spaarrente zakt beneden drie procent


De spaarrente is opnieuw onderuit gegaan. Voor het eerst in bijna een half jaar kunnen er geen spaarrentes meer verstrekt worden met een rente boven de drie procent. Verschillende Europese en daarmee ook Nederlandse banken hebben de rent moeten verlagen tot onder de psychologische spaarrente van 3%. Onder die banken is onder meer Anadolu Bank, AT Bank, Centraal Beheer Achmea en WestlandUtrecht. Vorige maand waren dezelfde banken nog marktaanvoerder door een rente van boven de grens van 3% te verstrekken.

Rentedalingen
De rentedaling is het minst te merken bij AT Bank, WestlandUtrecht, De Hypotheker en Bank of Scotland. Zij gaan er een tiende van een procent op achteruit.
Bij Anadolu Bank en Centraal Beheer Achmea wordt de rente met 0,15 procent verlaagd. MoneYou gaat de spaarrekeningen tegen dezelfde spaarrente aanbieden.
LeasePlank Bank bood slechts 2,82 procent rente, maar zakt nu nog verder terug naar 2,67%. Spaarders van NIBC Direct kregen de hardste klappen te verduren met een verlaging van maar liefst twee tiende van een procent.

Spaargeld is minder nodig
De banken kunnen dankzij een lagere rente bij de Europese Centrale Bank (ECB) gemakkelijker en goedkoper geld lenen. Volgens Edmond Hilhorst van Independer.nl houdt de lagere leenrente van de ECB verband met de lagere spaarrentes: “Daardoor hebben de banken het geld van spaarders minder hard nodig”.

Inflatie
De inflatie maakt het voor de Nederlandse consument extra onaantrekkelijk om nu te sparen. Door de verzakking van de spaarrenteniveaus is het voor consumenten niet erg aantrekkelijk om nu te sparen. De huidige inflatie bedraagt 2,5 procent, en de fiscus heeft de jacht geopend aan de hand van een vermogensrendementheffing. Hierdoor is het niet erg rendabel om nu te lenen. Wel zeggen financiële deskundigen dat het aangeraden wordt om wat geld achter de hand te hebben. Dit geld kan vastgezet worden op een spaarrekening en kan dan gebruikt worden voor incidentele uitgaven zoals schade aan de auto of huishoudelijke apparatuur.

Grootste daler
De grootste daler op het gebied van spaarrentes is momenteel Delta Lloyd en dochteronderneming Ohra. De rente van het spaardeposito voor vijf jaar werd al omlaag geschroefd van 4,15% naar 3.9%. Nu is de spaarrente opnieuw verlaagd naar 3,4%. Hierdoor lijken de spaarders van Ohra en Delta Lloyd met een vijfjarig spaardeposito de hardste klappen te krijgen.

Zelf vergelijken
Meer weten over de spaarrentes en prognoses? Dan is spaarrentes vergelijken de beste optie.

Door: Riccardo de Wit