Spaarrente verder omlaag


De rente op spaargeld gaat waarschijnlijk nog verder omlaag. Dat blijkt uit een rondgang onder een aantal grote banken. Vanaf deze week moeten banken meer geld geven als zij hun teveel aan spaartegoeden onderbrengen bij de Europese Centrale Bank (ECB).

De ECB hoopt dat banken en spaarders daarom meer geld gaan lenen van banken onderling, in plaats van spaarders. Daarmee moet de economie gestimuleerd worden.


Ontmoediging
Door de spaarrente te verlagen, moeten consumenten ontmoedigd worden hun spaargeld onder te brengen bij een bank. In plaats daarvan moeten meer spaarders lenen, zodat de economie gestimuleerd wordt.
 
De verlaging van de spaarrente is een maatregel van de Europese Centrale Bank (ECB). Wat betreft spaarrentes zal de maatregel van de ECB een neerwaarts effect hebben, zo zegt een woordvoerder van een grote bank.

Negatieve rente
Maandenland stond de rente van de ECB op 0,0 procent. Nu is de rente verlaagd naar -0,1 procent, wat inhoudt dat er een negatieve spaarrente is opgesteld. In de praktijk betekent dit dat banken binnen Europa te maken krijgen met een zogenaamde ‘spaarboete’.
 
Dit houdt in dat als banken spaargeld aannemen, en zij dit proberen onder te brengen bij de Europese Centrale Bank, de bank geld aan de ECB moet betalen om het spaargeld te mogen stallen. De negatieve rente betekent een spaarrenteverlaging bij alle Nederlandse spaarbanken, maar volgens experts zal het niet zo ver komen dat spaarders in Nederland zelf geld moeten betalen om te mogen sparen.

Boeterente
De woordvoerder van de ABN Amro verwacht niet dat spaarders in de toekomst in de problemen komen door de negatieve spaarrente van de ECB. Een ‘boeterente’, waarbij spaarders geld moeten betalen om hun spaargeld te mogen stallen, zal uitblijven. Wel zegt de woordvoerder te verwachten dat de spaarrentes in Nederland binnenkort naar beneden bijgesteld worden, om zo de hoge kosten voor banken die spaargeld stallen bij  de ECB te kunnen betalen.

Weinig concurrentie
Onlangs haalde de Consumentenbond een spaarcollectief van 36.000 spaarders binnen, goed voor een miljard euro aan spaarsaldo. Geen enkele spaarbank deed een bod om de spaarders binnen te harken. Volgens de Consumentenbond concurreren de spaarbanken maar weinig.
 
Ook over de grens spaargeld onderbrengen heeft geen zin. Onze buurlanden hebben nog lagere spaarrentes dan in Nederland. Bovendien eisen buitenlandse banken vaak dat de spaarder in het land van de spaarbank woont. Daardoor is Nederlands spaargeld op een Duitse bank zetten praktisch onmogelijk.
Door: Dennis de Wit