Spaarrente nog lager


In twee jaar tijd is de spaarrente ruim gehalveerd. Het spaarrentepercentage ligt nu zelfs nog onder het percentage dat de spaarder aan belastingen kwijt is aan de Belastingdienst. Dat houdt in dat iedereen die nu spaart, geld moet inleveren in plaats van dat hij geld verdient.
 
Dat blijkt uit een analyse van de Rabobank.

Renteverlaging
Er is een analyse gemaakt van de spaarrentes die de spaarbanken de afgelopen twee jaar aanboden. In de analyse is goed te zien dat de banken fors minder spaarrente hebben aangeboden. De afgelopen 2 jaar is de rente stapsgewijs verlaagd. Vorige week meldden we al dat de spaarrente naar een historisch dieptepunt gedaald was.
 
De spaarrente ligt nu nog op ongeveer 1,1 procent voor alle spaargeld tot 100.000 euro. Dat geldt voor een dagelijks opvraagbare internetspaarrekening.
 
Opslag
Iedereen die boven de 100.000 euro spaart, krijgt te maken met de opslag op de rente. De meeste banken betalen zo’n 0,1 procent opslag op de rente. Daarmee zakt de rente van 1,3 naar 1,2 procent. De bank stopt met het vergoeden van de rente bij bedragen boven de vijf miljoen euro.
 
Volgens de analyse wordt de spaarder alleen maar armer. De spaarrente kan al langer niet meer opboksen tegen de inflatie in Nederland en de belasting die de spaarder moet betalen op zijn spaargeld.
 
De koopkracht van de spaarder daalt flink, doordat hij vermogensrendementheffing moet betalen over het spaargeld bij een saldo vanaf 20.00 euro. Dat percentage ligt op 1,2 procent. Daarnaast wordt de consument nog armer, door de steeds verder opjagende inflatie.
 
ECB
Dat de rente steeds lager komt te liggen, komt mede door de oorzaken die de Europese Centrale Bank (ECB) neemt. Omdat de inflatie hoog is, moeten consumenten gestimuleerd worden meer geld uit te geven. Sparen moet daarmee onaantrekkelijker worden. Eens in de twee weken komt de ECB met een vergadering en een persconferentie. Onlangs besloot de Europese Centrale Bank nog dat de spaarrente naar een negatieve rente verlaagd moest worden.
 
Europese Banken moeten dus geld betalen aan de ECB om spaargeld onder te kunnen brengen. Die schade wordt nu doorberekent aan de spaarder.

Leningen
Wel is het aantrekkelijker nu te lenen. De rente op de hypotheek gaat namelijk samen met de spaarrente omlaag. Dit betekent dat consumenten een prikkel ontvangen meer te kopen en minder te sparen. De hypotheekrente is inmiddels met 0,8 procentpunt ten opzichte van vorig jaar gedaald.
Door: Dennis de Wit