Spaarrente naar historisch dieptepunt


De spaarrente is gedaald naar een historisch dieptepunt. Nog nooit eerder is de spaarrente in Nederland zo laag geweest. Een vrij opneembare spaarrekening heeft nu een gemiddelde spaarrente van 1,35 procent. In mei lag de gemiddelde rente nog op 1,38 procent.
 
De oorzaak van de uitglijder van de spaarrentes is waarschijnlijk het rentebesluit dat de Europese Centrale Bank (ECB) onlangs nam. Die besloot vorige maand de rente te verlagen van 0,25 naar 0,15 procent. Bovendien moeten banken die spaargeld bij de ECB willen onderbrengen, daar voor betalen.
 
ECB
Banken die spaargeld ontvangen en dat bij de ECB willen aanhouden, krijgen een negatieve rente van 0,1 procent. Dat betekent dat de bank een tiende van een procent moet betalen over het spaargeld. Zo’n 15 banken hebben inmiddels de hogere kosten om het spaargeld onder te brengen bij de ECB doorberekend aan de spaarder door de spaarrente te verlagen.
 
Dat kwam nooit eerder voor. Het is wel eens eerder gebeurd dat banken de spaarrentedaling doorberekenden aan spaarders, maar dat waren hooguit tien banken.

Grote rentedaling
Niet alleen bij vrij opneembare spaarrekeningen doet de spaarrente het slecht. Bij deposito’s (spaargeld dat langer vaststaat) is de rentedaling nog forser. De rente op een eenjarige spaarrekening daalde in juni van 1,44 naar 1,37 procent. Voor 5-jarige deposito’s geldt dat de rente daalt van 2,17 naar 2,10 procent.
 
Er is amper nog een verschil tussen een eenjarig deposito en een vrij opneembare spaarrekening. Dat betekent dat spaargeld voor een langere tijd vastzetten steeds onaantrekkelijker wordt. Op een vrij opneembare spaarrekening staat het spaargeld gemiddeld ongeveer een jaar lang.
 
Daling inflatie
Naar verwachting zal de spaarrente nog verder dalen, ondanks dat de spaarrente al tijden daalt. Niet alleen de spaarrente, maar ook de inflatie daalt mee. De inflatie ligt nu op 0,8 procent op jaarbasis. De reële rente ligt na aftrek van de nomiale rente op 0,55 procent.
 
Toch is het voor spaarders nog steeds mogelijk een hoge spaarrente te halen. Consumenten kunnen kiezen voor banken die al langere tijden een hogere rente aanbieden. Welke banken dat zijn, staat in onze vergelijkingstool. De spaarrente liggen bij die banken tussen de 1,7 en de 2 procent.
Door: Dennis de Wit