Spaarrente met 70 procent onderuit


De spaarrente op een deposito met een duur van een jaar is sinds 2009 met meer dan 70 procent onderuit gegaan. De stand van een deposito met de looptijd van een jaar ligt nu op 1,43 procent.
 
Dat blijkt uit onderzoek van marketingmonitor MoneyView. Ook de rente van een tweejarig spaardeposito is de afgelopen jaren fors gedaald.
 
Flinke dalingen
Bijna alle spaarrentes zijn de afgelopen jaren flink gedaald. De rente van een tweejarig spaardeposito daalde sinds 2009 met ruim 60 procent. Ook een tien jaar durend spaardeposito moest flink inleveren: spaarders krijgen nu 37 procent minder spaarrente dan vijf jaar geleden.
 
Het sparen zonder voorwaarden, de dagelijks opvraagbare spaarrekening, daalde sterk. Alleen in het jaar 2013 ging de spaarrente op een dergelijke spaarrekening met 25 procent achteruit.
 
Sparen loont niet
Eerder bleek al dat sparen voorlopig niet meer loont. De Europese Centrale Bank verlaagde onlangs de rente op spaargeld nog naar een negatieve rente. Dat betekent dat banken die spaargeld willen stallen bij de ECB, daar voor moeten betalen.
 
Die negatieve spaarrente wordt doorgerekend aan consumenten die een spaarrekening hebben. Spaarders hoeven niet te betalen voor hun spaargeld, maar krijgen wel fors minder rente. In principe verliezen spaarders zelfs geld, omdat er ook nog belasting over het spaargeld moet worden betaald.
 
Deposito’s
Marketingmonitor vergeleek 40 spaardeposito’s en 68 spaarrekeningen op prijs en flexibiliteit. Anadolubank, Argenta en LeasePlank Bank scoren hoog in het onderzoek. Op het gebied van flexibiliteit scoren de ASN Bank, Regiobank en SNS Bank het beste.
 
Naast de deposito’s werden ook de dagelijks vrij opvraagbare spaarrekeningen onderzocht. Knab, Regiobank en SNS Bank kwamen als beste uit de test naar voren. Hoewel de spaarrekening dagelijks opvraagbaar is, gelden er bij deze spaarrekeningen wel beperkende voorwaarden die het sparen onaantrekkelijker maken.
 
Hoogste spaarrentes
Wie op dit moment een spaarrekening af wil sluiten, kan dat vanzelfsprekend het beste doen bij een spaarrente met voorwaarden. MoneYou levert 2,05% spaarrente, AEGON Bank en Credit Europe Bank bieden ieder 2 procent rente. Dezelfde spaarrentes zijn ook te vinden bij de spaarrekeningen zonder voorwaarden. Centraal Beheer doet het goed met 2 procent spaarrente. Credit Europe Bank is de slechtst scorende bank op onze vergelijkingssite op dit moment. Daar krijgt de spaarder maar 1,6 procent spaarrente op zijn spaargeld.
Door: Dennis de Wit