Spaarrekening gebruikt voor pensioensparen


Ruim veertig procent van de sparende Nederlanders gebruikt zijn spaarrekening om het pensioen later aan te kunnen vullen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘de Consumentenmonitor’, dat gehouden werd door de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Om te sparen voor het toekomstig pensioen, wordt opvallend vaak de gewone spaarrekening gebruikt. Normaliter zou men hier een bankspaarproduct voor moeten gebruiken.

Sterke voorkeur
Toch hebben veel Nederlandse spaarders een sterke voorkeur om een normale spaarrekening te gebruiken voor het sparen van hun pensioen. De AFM noemt dat opmerkelijk, omdat het via banksparen mogelijk is om een belastingvoordeel te bedingen. Maar het nadeel van een dergelijk bankspaarproduct is dat spaarders voor een langere tijd niet bij hun gespaarde tegoeden kunnen komen.

Dat maakt dat de normale spaarrekening in optocht is. Spaarders geven aan in economisch slechte tijden op ieder gewenst moment over hun kapitaal te willen beschikken.

Nibud
Het Nibud vindt het opmerkelijk dat ruim veertig procent van de spaarders een normale spaarrekening gebruikt. Een kwart van de ondervraagde Nederlanders heeft geen cijfers paraat over wat zij in de toekomst tijdens het pensioen verdienen. Wel zetten zij alvast geld opzij om te sparen voor de oude dag.

Het Nibud vraagt zich af in hoeverre het nodig is om voor de toekomst te sparen. Het is jammer als het pensioen slecht gefinancierd wordt wegens een kort aan spaargeld. Maar het Nibud raadt aan niet overhaast en krampachtig te sparen, terwijl het spaargeld eigenlijk nu benodigd is. Daarom heeft het instituut de zogenoemde ‘Pensioenschijf-van-vijf’ gelanceerd.

Spaarrekening afsluiten
Wie nog geen spaarrekening heeft, kan er nu zelf één afsluiten. Door spaarrentes te vergelijken kan men profiteren van een goede spaarrente. Op deze manier kan er bijvoorbeeld gespaard worden voor de oude dag.

Door: Riccardo de Wit