Spaargeld langer op spaarrekening


Spaarders zetten hun geld steeds langer vast op hun spaarrekening. In de afgelopen twaalf maanden hebben ongeveer 1,1 miljoen Nederlanders hun spaargeld overgezet op een ander spaarrekening. Massaal kiezen Nederlandse spaarders de termijndeposito. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau TNS Nipo, dat werd uitgevoerd onder bijna 2700 huishoudens. In ruil voor het langer vastzetten van het spaargeld, geeft de bank een hogere rente aan de spaarder.

Termijndeposito wordt populairder
Het kiezen voor een termijndeposito wordt onder spaarders populairder. Een dergelijk deposito geeft een hogere rente op het spaargeld doordat het spaargeld langer vaststaat. Vorig jaar sloot nog 6 procent van de huishoudens een termijndeposito af. In één jaar tijd is dat percentage doorgegroeid naar 37% van de Nederlandse huishoudens.

Zekerheid
Dat steeds meer spaarders kiezen voor de termijndeposito is geen raar verschijnsel, licht Adriaan Eecen, onderzoeksdirecteur van de afdeling Business & Finance bij TNS Nipo, verder toe. “Een groot deel van de spaarders verwacht een steeds lagere rente en kiest daarom voor de zekerheid van een vaste rente”.

Gemiddeld wordt het vaakst gekozen voor een depositotermijn van twaalf maanden. Voornamelijk de hogere spaarrentes bij termijndeposito’s maken het overstappen aantrekkelijk.

Verschil in spaarrentes
De meeste Nederlandse huishoudens kiezen voor een termijndeposito met een lengte van 1 jaar, vertelt Eecen. Voor de Nederlandse spaarder wordt het aantrekkelijk om over te stappen op een andere spaarrekening als het verschil tenminste 0,75% bedraagt.

Diverse Nederlandse banken adverteerden eind vorig jaar flink voor de nieuwe jaarlijkse deposito’s. Veel spaarders hebben van deze aanbiedingen gebruik gemaakt, vermoedt TNS Nipo.

Vergelijken
De spaarrentes kunnen soms flink verschillen bij de spaarbanken. Daarom loont het vergelijken van spaarrekeningen. Voor veel spaarders loont het overstappen op een andere spaarrekening als het renteverschil tenminste 0,75 procent tussen de oude en de nieuwe spaarrekening bedraagt.

Door: Riccardo de Wit