Spaargeld in Spanje verdampt als sneeuw voor de zon


De spaartegoeden bij Spaanse banken zijn in juli met bijna vijf procent afgenomen in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Centrale Bank. Voor spaarders in Nederland met een Spaanse spaarrekening is dat slecht nieuws. De deposito’s in Spanje werden flink afgebouwd en wederom is er weer onzekerheid over de Spaanse schuldencrisis.

Afbouw
In totaal werd het Spaanse depositostelsel afgebouwd van een totaalbedrag van 1583 naar 1509 miljard euro een maand later. Dat komt doordat spaarders bij Spaanse banken uit onzekerheid eerder hun geld opnemen. Zij zijn onzeker over de Spaanse bankensector.

Ook de schuldencrisis in Spanje loopt stevig op, waardoor spaarders wereldwijd onzeker zijn over hun spaargeld in Spanje.

Dalingen
Uit cijfers van de Europese Centrale Bank, de ECB, blijkt ook nog eens dat Spaanse banken hun bezittingen aan staatsobligaties hebben teruggebracht. De waarde daalde met 7,6 miljard euro: de sterkste daling sinds augustus 2011.

Voornamelijk de staatsobligaties en kredieten die aan het begin van dit jaar door de ECB verstrekt worden zijn terug te zien in de daling van de waarde. De eerste vier maanden van dit jaar groeiden de obligatiebezittingen van de Spaanse banken. Dat is een behoorlijk deel van de Spaanse leningen: zo’n 77 miljard euro.

Nederlanders
Bij Nederlanders die hun spaargeld in Spanje hebben gestald, zit de schrik er flink in. Ook zij nemen massaal hun geld op uit onzekerheid over de Spaanse economie. Daarom is het verstandiger om het spaargeld op een Nederlandse spaarrekening te zetten. In Nederland zijn er diverse spaarbanken die een aantrekkelijke rente en meer zekerheden bieden. Vergelijk spaarrentes om erachter te komen welke spaarbanken dat zijn.

Door: Riccardo de Wit