Spaarders trekken zich bestemming spaargeld aan


De Nederlandse spaarders denken na over hoe de spaarbanken omgaan met het geld van spaarders. Uit recent onderzoek, uitgevoerd door het onderzoeksbureau TNS NIPO, blijkt dat zestig procent van de spaarders geïnformeerd wil worden over wat er met hun spaargeld gebeurt. 75% van alle Nederlandse ondervraagden geeft aan dat zij graag zien dat het spaargeld binnen de Nederlandse grenzen blijft, en wordt besteed aan de Nederlandse samenleving. Ook het milieu is een graag gezien spaardoel. Het onderzoek werd gehouden onder bijna 2700 huishoudens.

Doelen
Het spaargeld moet volgens de Nederlandse spaarder voornamelijk geïnvesteerd worden in de Nederlandse samenleving, of in bijvoorbeeld investeringen van milieuprojecten. Meer dan de helft van de Nederlanders vindt het milieu een belangrijk investeringsdoel. Een iets kleiner deel ziet liever dat het spaargeld gebruikt worden voor de verstrekking van nieuwe hypotheken of de bedrijfsvoering van een Nederlandse bank.

Winst
Wanneer het echter om de winst op spaargeld gaat, zijn spaarders minder geïnteresseerd in met er wat hun spaargeld gebeurt. Uit het onderzoek van TNS NIPO blijkt dat slechts 11 procent van de ondervraagden er geen problemen mee heeft dat de bank een lagere rente rekent dan de maximaal haalbare rente wanneer dit ten goede komt aan het milieu. Daarmee kan geconcludeerd worden dat slechts een klein deel zich echt interesseert in investeren in duurzaamheid.

“Slechts een klein deel van de spaarders is echt ideëel en duurzaam gemotiveerd”, zegt Adriaan Eecen, onderzoeksdirecteur bij TNS Nipo.

Sparen
Sparen kan ook lonen voor de eigen portemonnee. Alle spaarders krijgen een spaarrente, waarbij de spaarrente hoger ligt bij de rekeningen met voorwaarden. Door spaarrente te vergelijken krijgen spaarders een beter inzicht van de actuele rentes bij diverse spaarbanken- en producten. Op de site van de spaarbanken staat vaak weergegeven waar het spaargeld naartoe gaat.

Door: Riccardo de Wit