Spaarders sparen voor eigen huis


Om te voorkomen dat men een torenhoge hypotheek moet afsluiten bij het kopen van een eigen huis, sparen spaarders steeds vaker voor het kopen van een eigen huis. 70 procent van de sparende Nederlanders geeft aan het liefst zoveel mogelijk spaargeld te willen gebruiken voor de aanschaf van een eigen woning. Voornamelijk de discussie over de afschaffing van de hypotheekrenteaftrek speelt een rol in de spaardrift voor een eigen woning.

Eigen huis kopen
Uit onderzoek van GfK in opdracht van de SNS Bank blijkt dat 70% van de ondervraagden van plan is om te sparen voor het aanschaffen van een eigen woning. Eveneens vindt diezelfde 70% dat de overheid een grotere rol zou moeten spelen in de stimulans van het kopen van een eigen woning.

De theorie en de praktijk kruisen elkaar echter niet: slechts 27% van de ondervraagden geeft te kennen binnen tien jaar een eigen woning te willen kopen. Slechts drie procent van de ondervraagden spaart al voor de aankoop van een woning.

Alleen jongeren sparen vaker voor een eigen woning. Momenteel spaart 24% van de jongeren voor de grote aankoop.

Bouwsparen
Bij onze oosterburen is het sparen voor een eigen woning niets nieuws. In Duitsland bieden diverse spaarbanken het zogenaamde ‘bouwsparen’ aan. De SNS Bank bepleit een verschuiving van lenen naar sparen bij de aanschaf van een eigen woning.

Volgens de bank is een gedragsverandering onder consumenten noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de overheid sparen meer gaat stimuleren dan lenen.

Spaarrentes
Het sparen kan bespoedigd worden wanneer de spaarder een bank kiest met een aantrekkelijke spaarrente. Momenteel is het vastzetten van spaargeld bij een deposito met een langere looptijd het meest rendabel. Spaarrente vergelijken geeft meer informatie over de spaarrentes in Nederland.

Door: Dennis de Wit