Spaarders Icesave krijgen toegang tot geld


Driehonderd spaarders die geld hebben gespaard bij de failliete IJslandse spaarbank Icesave krijgen mogelijk snel toegang tot hun spaargeld. Dat zegt de IJslandse Nationale Bank in een verklaring.

De bedoeling is dat in de nabije toekomst er stappen worden genomen waardoor buitenlanders spaarders weer bij hun geld kunnen. Onder die spaarders valt ook de Nederlandse spaarder, zo zegt een woordvoerder van de IJslandse Nationale Bank.


Oplossingen
Welke oplossingen Icesave precies voor ogen heeft, is nog niet helemaal duidelijk. Meer dan honderdduizend Nederlanders hadden hun spaargeld ondergebracht bij de IJslandse bank, goed voor zo’n 1,6 miljard euro. In 2008 kwam Icesave in de problemen door de economische crisis.

Via het Europese depositogarantiestelsel kregen Nederlandse spaarders hun depositogarantiestelsel terug. Maar een groep van driehonderd spaarders had meer dan 100.000 euro aan spaargeld op de bank staan, waardoor de rest van het bedrag niet door het garantiestelsel gedekt werd. Die groep is inmiddels nog steeds bezig om het spaargeld terug te halen.

Terugbetaling
Op dit moment is IJsland bezig om een flink deel van het verloren spaargeld terug te betalen. Het land heeft daarnaast ook een bedrag vastgesteld: ongeveer een vijfde van het spaargeld van 25 miljoen euro.

Om de IJslandse economie niet verder te beschadigen, besloot het land dat binnenlandse en buitenlandse spaarders voorlopig geen aanspraak kunnen maken op dit bedrag. Als de economie in het land verbetert, kan dat wel. Wanneer spaarders dan precies bij hun geld kunnen, blijft nog de vraag. Door de ondergang van Icesave is IJsland erg gevoelig voor financiële tegenvallers.

Economisch experts in het land zijn bang dat de IJslandse kroon onderuit gaat als de tegoeden van binnen- en buitenlandse spaarders worden vrijgegeven.

Icesaving
De Nederlandse vereniging Icesaving, die de belangen van Nederlandse spaarders van Icesave behartigt, is niet onder de indruk. Volgens de woordvoerder zijn de meeste spaartegoeden bij Icesave ondergebracht in vreemde valuta. Uitkeren van het spaargeld zou op die manier geen gevolgen hebben voor de koers van de IJslandse kroon. Het totale spaargeld in kronen zou ongeveer 1 procent van het totaal zijn.

Volgens Icesaving is het land niet van plan om het spaargeld echt vrij te geven, en is de verklaring van de IJslandse bank misleidend. Spaarders die onder de 100.000 euro aan spaargeld bij Icesave staan hadden, kregen het geld terug via het Europese depositogarantiestelsel.

Door: Dennis de Wit