Spaarders draaien op voor schuld overheid


In vergelijking met 2008 zijn de spaarrentes de afgelopen jaren fors gedaald. Daarnaast hebben spaarders te maken met inflatie, waardoor sparen niet erg rendabel is. De directe oorzaak voor de daling van spaarrentes is dat banken onderling tegen een goedkoper rentetarief kunnen lenen van de Europese Centrale Bank. In feite betalen spaarders voor de overheidsschuld van de Nederlandse staat. Dat schrijft het Reformatorisch Dagblad.

Spaarrentes van 5 procent
In 2008 stegen de spaarrentes behoorlijk, omdat de financiële instellingen geldgebrek hadden. Daardoor stegen de spaarrentes zelfs tot boven de 4 procent.

De spaarrentes zijn in vier jaar tijd behoorlijk gedaald. Iedere maand opnieuw beoordeeld de Europese Centrale Bank de spaarrentestand. De ECB heeft in 2012 meerdere malen de spaarrentestand verlaagd. Daardoor daalden sommige spaarrentes met maar liefst 1,2 procent. De hoogste spaarrentestand was in januari 2012 te halen bij LeasePlan Bank (3,15 procent). Die spaarrente daalde naar 2,31 procent in december 2012.

Regelgeving
Ben Bernanke va de Fed (Amerikaanse Centrale Bank), neemt het minder nauw met de licht oplopende inflatie. Daardoor wordt de handel tussen de Europese Unie en Amerika verder gestimuleerd. De economen Reinhart en Sbrancia spreken van een ‘financiële repressie’. Dat houdt in dat er gepoogd wordt om de rente laag te houden, terwijl de inflatie hoog ligt.

Voor het laatst maakte de wereld een dergelijke repressie door in de jaren ’80. Daarmee proberen overheden wereldwijd om om de staatsschuld terug te laten lopen. Zij betalen hun schulden af met nieuwe, goedkopere leningen.

Spaarrentes
Dat heeft echter gevolgen voor de spaarrentes. Overheden geven minder spaarrente op hun staatsobligaties. Ook spaarbanken kunnen onderling goedkoper lenen dankzij de tariefverlaging van de Europese Centrale Bank. Dat gaat ten koste van de spaarrentes voor particuliere spaarders, schrijft het Dagblad.

Spaarrekeningen vergelijken is een goede manier om een indicatie te krijgen van de spaarrentes in Nederland.

Door: Dennis de Wit