Spaarders biechten zwart spaargeld op


Het afgelopen half jaar hebben zo’n 3300 mensen tegenover de Belastingdienst opgebiecht zwart spaargeld te hebben in een ander land. Gemiddeld hadden de zwartspaarders een half miljoen euro per persoon doorgesluisd naar een belastingparadijs als Zwitserland of Luxemburg.

Ontdoken belasting
Het voordeel van spaargeld in een land als Zwitserland of Luxemburg op de spaarrekening zetten, is dat de spaarder geen belasting hoeft te betalen over het bedrag dat hij gespaard heeft.

Het is echter niet toegestaan om als Nederlander het spaargeld op een buitenlandse spaarrekening te zetten, zonder dat te melden aan de Belastingdienst. Ook over buitenlands spaargeld moet in Nederland belasting betaald worden. Daarom gaf de Belastingdienst spaarders de mogelijkheid buitenlands spaargeld op te biechten aan de Belastingdienst. Spaarders die gebruikmaken van de zogenaamde inkeerregeling, moeten alsnog belasting betalen over hun spaargeld, maar krijgen daarvoor geen boete opgelegd.

Spaarders die na het termijn door de Belastingdienst betrapt worden op de ontdoken belasting op spaargeld, krijgen die boete wel opgelegd.

Miljoenen euro’s
In het afgelopen half jaar wist de Belastingdienst voor ruim 300 miljoen euro aan ontdoken belasting op spaargeld te innen. Over heel 2013 hebben spaarders nu voor ruim 2 miljoen euro opgebiecht aan fout spaargeld.

Vorig jaar maakte het ministerie van Financiën bekend dat het voor spaarders mogelijk was om in één keer op te biechten dat zij buitenlands spaargeld hebben, zonder dat zij daarvoor een boete krijgen. Wie voor 1 juli opbiecht dat hij spaargeld in het buitenland heeft geparkeerd, krijgt geen boete. Wel kan de spaarder een Belastingaanslag verwachten die over de afgelopen twaalf jaar berekend is. Dit wordt de zogenaamde inkeerregeling genoemd.

Wie na 1 juli 2014 alsnog aan de Belastingdienst meldt dat hij spaargeld in het buitenland heeft, kan geen gebruik meer maken van de inkeerregeling. Ook mensen die betrapt worden door de fiscus kunnen geen gebruikmaken van de inkeerregeling, en moeten een boete betalen. De FIOD traceert de zwartspaarders en int de boetes namens de belastingdienst. De hoogte van de boete verschilt per persoon; de boete is vastgesteld op 30 procent van de ontdoken belasting. Wie na 2015 geen zwart spaargeld gemeld heeft en betrapt wordt, moet 60 procent van het ontdoken spaargeld betalen.

Er is een heuse run ontstaan op de inkeerregeling. Inmiddels bedragen de wachtlijsten ruim 4 maanden. Het is noodzakelijk om na het afsluiten van een spaarrekening aangifte te doen bij de Belastingdienst.

Door: Dennis de Wit