Spaarder is dupe van afschaffing spaarloonregeling


Mensen die in 2011 een spaarloonregeling hebben geopend zien op zijn vroegst in 2015 weer wat van dat geld terug. Bovendien mogen zij in de tussenliggende jaren geen geld op deze rekening inleggen. Het kabinet wil de komende jaren de spaarloonregeling afschaffen en dit is de manier waarop dat gaat gebeuren. Het is vanaf 2012 al niet meer mogelijk om nog geld te storten in deze regeling

Met de spaarloonregeling is het mogelijk om fiscaalvriendelijk te sparen via de werkgever, omdat er elke maand een deel van het bruto-inkomen gespaard wordt. Er hoeft geen inkomstenbelasting betaald te worden over dit geld. Per jaar mag er maximaal 613 Euro belastingvrij gespaard worden.

Het kabinet heeft vorige week besloten om de overdrachtsbelasting te verlagen. Om het verlagen van de overdrachtsbelasting te kunnen financieren is het nodig om de spaarloonregeling af te schaffen.

Het vrijgeven van het reeds gespaarde geld gaat hetzelfde als voorheen. De spaarder zal het gespaarde geld zal vier jaar na de datum van het openen van de rekening worden vrijgegeven. Het enige verschil is dat de spaarder vanaf 2012 geen geld meer mag inleggen. Wie in 2011 begonnen is met sparen kan dus niets meer inleggen en moet vier jaar wachten op zijn geld.

De rente op een spaarloonrekening ligt rond de 2 tot 2.5 procent. Dit is vrij onaantrekkelijk als je bedenkt dat de rente op een 3-jarig deposito 3 tot 4 procent is. De enige mogelijkheid om het geld van de spaarloonregeling eerder op te nemen is om het op te nemen voor één van de wettelijk erkende bestedingsdoelen. Denk hierbij aan het kopen van een huis, het starten van een bedrijf of het betalen van kinderopvang of studiekosten.

Vergelijk nu spaarrentes op onze site.

Door: Roeland Werring