Spaarder staat boven inflatie


De Nederlandse inflatie is in april gestegen tot 1,2 procent. De variabele spaarrentes liggen nog wel hoger dan de inflatie, maar de marge wordt krapper. Dat houdt in dat de hoogte van variabele spaarrentes dichterbij de inflatie komt te liggen. Daardoor loont het minder om het geld op een spaarrekening te zetten.

De gemiddelde prijsstijging bedroeg in april zo’n 1,2 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de afgelopen donderdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).


Inflatiecijfer
Het inflatiecijfer van april is opvallend hoger dan het inflatiecijfer van maart, toen de inflatie nog op 0,8 procent lag. In februari was de prijsstijging nog 1,1 procent. In januari was de prijsstijging hoger dan in april: de inflatie bedroeg toen zo’n 1,4 procent.

De hogere inflatie is vooral te wijten aan de hogere brandstofprijzen, de prijs van vliegtickets en de prijzen van vakantie-accommodaties. Ook speelde mee dat Pasen dit jaar in april viel, en vorig jaar niet. Door die seizoensverschillen namen de prijsstijgingen toe.

Sparen
Doordat de inflatie hoger wordt, wordt het onaantrekkelijker om het spaargeld op de spaarrekening te zetten. De spaarder blijft de inflatie op dit moment nog wel de baas, maar het verschil tussen de hoogte van een variabele spaarrente en de inflatie wordt steeds kleiner. De Nederlandse inflatie lag in augustus 2013 nog op 2,8 procent. Toen was sparen duurder dan geld uitgeven. De spaarrentes lagen lager dan het inflatiecijfer.

Bij een hoge inflatie is het voor spaarders nadelig om spaargeld op een spaarrekening te zetten. De inflatie is namelijk slecht voor de koopkracht van spaargeld. Sinds oktober vorig jaar ligt de hoogste variabele spaarrente weer boven de inflatie. Maar in maart was het verschil maar één procentpunt: de inflatie en de spaarrente verschillen dus steeds minder van elkaar.

Hoogste spaarrentes
De hoogste spaarrentes zijn te vinden bij de spaarrekeningen met een variabele spaarrente. De hoogste spaarrente ligt nu op 1,75 procent, terwijl de inflatie op 1,2  procent ligt. Dat is een verschil van 0,55 procentpunt.

Wie zodanig veel spaargeld heeft, dat hij boven de vrijstelling van de vermogensheffing van box 3 uitkomt, moet naast de inflatie ook rekening houden met de belasting van 1,2 procent. In dat geval is het nodig een spaarrekening te zoeken met een rente van tenminste 2,4 procent. Dat is alleen mogelijk bij een spaardeposito met een looptijd van 3 jaar.

Door: Dennis de Wit