Spaarder kan spaardeposito opzeggen zonder kosten


Steeds meer spaarbanken in Nederland bieden spaarders de mogelijkheid hun spaardeposito vroegtijdig te beëindigen, zonder dat daarbij boetes of andere kosten komen kijken. Bij een aantal banken is het mogelijk de spaarrekening volledig gratis op te zeggen.

Dat blijkt uit onderzoek van financiële vergelijkingssites, die de voorwaarden van spaargelddeposito’s onder de loep namen.


Geen boete
Zo betaalt de spaarder bij de Knab en Nationale Nederlanden helemaal geen boete als hij ervoor kiest het spaardeposito vroegtijdig te beëindigen. Voorwaarde is wel dat de rente op het spaardeposito hoger of gelijk moet zijn aan de huidige rente van een spaardeposito met eenzelfde looptijd. Het opzeggen van een spaardeposito is dus niet volledig zonder voorwaarden.

De laatste jaren dalen de spaarrentes alleen maar. Dit betekent dat het voor spaarders mogelijk is om zonder al te veel kosten een spaardeposito open te kunnen breken.

Administratiekosten
Bij ING, Delta Lloyd en OHRA kunnen verzekerden ook hun spaardeposito opzeggen als de huidige spaarrentes van die banken lager zijn dan de gemiddelde huidige spaarrente. De banken berekenen wel administratiekosten voor het opzeggen: zo’n 50 euro.

Een andere mogelijkheid is dat de spaarder een bepaalde rentevergoeding moet betalen. Die kan oplopen tot een halve procent van het volledige spaardeposito.

Voordeel van de bank
Het is niet opmerkelijk dat de banken juist in deze tijd de mogelijkheid geven om de spaardeposito’s kosteloos op te kunnen zeggen. Zodra een spaarder het deposito beëindigt, bespaart de spaarbank juist geld. De spaarbank hoeft de hoge rente namelijk niet meer te betalen, en kan tegen een veel lagere rente nieuwe klanten aantrekken.

Daarmee is de spaarbank een stuk goedkoper af. BigBank en LeasePlan Bank vinden een optie als hierboven geen goed idee. De financieringen van de banken komen namelijk in gevaar als de deposito’s opgenomen worden.

Niet massaal geld opnemen
Het advies is echter wel om niet met zijn allen het geld van de spaardeposito op te gaan nemen. Nu de spaarrentes relatief laag zijn, is het verstandig om zo lang mogelijk te blijven profiteren van de hogere rente die de spaarder kreeg bij het afsluiten van het spaardeposito. Mensen die op dit moment problemen hebben met betalen of een extra zakcentje nodig hebben, kunnen er wel goed aan doen het spaardeposito op te zeggen.

Door: Dennis de Wit