Schuldsaneringen lopen verder op


Het aantal schuldsaneringen in 2011 loopt nog verder op dan in 2010 het geval was. In 2011 zijn in totaal 15 duizend schuldsaneringen toegewezen. Dat is een stijging van 30 procent in vergelijking met 2010. Halverwege 2009 nam het aantal schuldsaneringen al flink toe. Dit blijkt uit statistieken van het CBS, het Centraal Bureau voor de Statistiek. De oplopende schuldsaneringen zouden te maken hebben met een minder gunstig economisch klimaat. Opvallend is de flinke toename in Friesland en Zuid-Holland.

Privépersonen
In 2011 werden er bijna 15 duizend schuldsaneringen toegewezen. In 2010 waren dat er 3300 minder. Het gaat vooral om privépersonen. Twaalfduizend van hen werden toegelaten tot het schuldsaneringsproject. Iets langer dan het laatste jaar neemt vooral het aantal schuldsaneringen onder privépersonen toe. Vroeger waren het vooral ex-ondernemers of ondernemers die in de rode cijfers belandden.

Economisch klimaat
De oorzaak is te wijten aan een slechter economisch klimaat. Er gaan meer bedrijven failliet, de productie gaat omlaag als gevolg van onderbesteding en de werkloosheid neemt hierdoor toe. Schuldeisers zijn vaak minder coulant en veel huizenbezitters betalen dubbele woonlasten. Dit zijn de meest genoemde redenen voor een schuldsanering.

Friesland en Zuid-Holland
De stijgingen waren het hoogst in de provincies Friesland en Zuid-Holland. Per 1000.000 inwoners van achttien jaar en ouder belandden er 112 in het schuldsaneringstraject. In alle provincies nam het aantal schulden toe, maar vooral in Zuid-Holland en Friesland namen de schulden flink toe.

Friesland had de hoogste toename als het gaat om het aantal schulden in Nederland. Friesland had 75% meer schuldsaneringen dan in het jaar 2010. In Zuid-Holland nam het aantal schuldsaneringen met 61 procent toe ten opzichte van het jaar ervoor.

Schuldenvrij
In 2011 beëindigden bijna 11.000 gezinnen, personen of ondernemers de schuldsanering met het resultaat dat zij schuldenvrij waren. 77% van hen zijn nu schuldenvrij en kunnen met een schone lei beginnen. Dit komt doordat de rechter de schulden kwijtgescholden heeft. In 2011 zijn voor het eerst minder mensen met een ‘schone lei’ begonnen dan de jaren ervoor.

Een goede manier om schuldenvrij te blijven is om te sparen voor de toekomst. Hoewel de rente niet erg hoog is op dit moment, kan er toch geld opzij worden gezet voor bijvoorbeeld onvoorziene uitgaven of de oude dag. Vergelijk spaarrentes voor de scherpste rentes en voorwaarden.

Door: Riccardo de Wit