Ouders krijgen belastingvoordeel door startende kinderen


De toetsing voor het krijgen van een financiering is strenger dan ooit, wat alsmede door de kredietcrisis versterkt is. Toch zijn er nog mogelijkheden genoeg om een financiering te krijgen. Ouders waarvan de kinderen een financiering hebben, komen in aanspraak voor diverse fiscale voordelen. Deze voordelen zijn ook aan hun kinderen weer door te voeren. Hieronder volgen wat tips.

Belastingvrij schenken
Als ouder mag je aan je kinderen bedragen belastingvrij schenken. Dit bedrag bedraagt in 2012 5030 euro. Deze 5030 euro is een totaalbedrag in één jaar. Aan jongeren tussen de 18 en de 32 jaar is het belastingvrije bedrag nog stukken hoger: er mag 24.144 euro geschonken worden zonder tussenkomst van de overheid. Daarnaast mag er nog 50.300 euro nog belastingvrij geschonken worden als het ‘kind’ een eigen huis gaat kopen.

De vrijstelling komt in plaats van de verhoogde vrijstelling. Doordat dit voordeeltje vrijgesteld is van de belasting, hoeven ouders geen 20% erfbelasting te betalen. Dat schrijft een notarisbureau uit West-Friesland op 12 maart 2012.

Lening van de familie
Wiens ouders een spaarrekening geopend hebben om hun kinderen in de toekomst te ondersteunen, kunnen een lening verstrekken aan hun kinderen. Deze lening staat vaak niet op zichzelf, maar ook een lening van de bank komt vaak bij het totaal plaatje kijken. Echter worden bij ouders vaak een hogere rente over de lening gevraagd.

De hoogte van de rente die door de ouders wordt vastgesteld, is op invloed van het fiscale voordeel van de kinderen. Als een ouder een spaarrekening heeft met daarop 100.000 euro, en daar 2% rente over ontvangt, kan de rente voor het uitlenen ook 2% bedragen, maar ook hoger. Hoe hoger de rente, hoe meer financieel voordeel het kind heeft (in dit geval dus 2000 euro). Dit fiscale voordeel mag namelijk afgetrokken worden bij de belastingdienst.

Sparen
Sparen als ouder is dus erg nuttig voor de (toekomstige) kinderen. Door nu veel te sparen, kunnen kinderen er later van profiteren. Dat houdt niet in dat ouders per se het geld weg hoeven te geven; het kan ook geleend worden. Door geld uit te lenen kan er immers een behoorlijk fiscaal voordeel te halen zijn. Doordat kinderen bij hun eigen ouders lenen, is het vertrouwen groter, en kan er dus meer geleend worden tegen een hogere rente. Als ouder is het nuttig een spaarrekening af te sluiten. Vergelijk spaarrekeningen voor de hoogste rentes.

Door: Dennis de Wit