Ouderen moeten spaargeld inleveren


Steeds meer ouderen in Nederland moeten eerst hun spaargeld opmaken alvorens zij op steun van de overheid kunnen rekenen. Ruim 75.000 bejaarden die momenteel in een verpleeghuis of verzorgingshuis verblijven ontvingen deze week een torenhoge rekening voor de eigen zorgbijdrage. De overheid eist sinds begin dit jaar dat ouderen eerst hun volledige eigen vermogen aanspreken alvorens zij aanspraak kunnen maken op uitkeringen van de overheid. De ouderenbond Anbo en ouderenpartij 50 Plus spreken van een flinke toename in het aantal klachten.

Eigen bijdrage
Sinds begin dit jaar verlangt de overheid een eigen bijdrage van bejaarden die in een verzorgingshuis of andere AWBZ-instelling verblijven. Voorgaande jaren konden ouderen nog een AWBZ-uitkering krijgen zonder daarvoor hun volledig eigen vermogen aan te moeten spreken.

De eigen bijdrage voor ouderen kan dan ook rekenen op veel onbegrip onder ouderen. Bij de ouderenbond Anbo en bij de politieke partij 50 Plus wordt gesproken van een fors oplopend aantal klachten. De afgelopen weken hebben duizenden ouderen zich beklaagd bij de twee instanties.

Stormloop
Ouderenbond Anbo heeft gistermiddag zelfs een extra telefoonlijn moeten openen om de verontwaardigde ouderen ter woord te kunnen staan. Daarnaast werd meer personeel ingezet om de wachttijd te kunnen verkorten.

Volgens voorzitter Liane den Haag van de Anbo zijn zoveel ouderen verontwaardigd, dat de centrale van de ouderenbond overbelast raakte.

Berekeningen
Uit berekeningen blijkt dat ouderen met een eigen vermogen van onder de 14.302 euro hebben, zo’n 28.000 euro aan ouderentoeslag ontvangen. Ouderen met een inkomen tussen de 14.302 euro en 19.985 euro ontvangen de helft: 13.992 euro.

Wie echter in het verleden meer opspaarde, ontvangt geen ouderentoeslag en moet in plaats daarvan alle AWBZ-kosten zelf betalen.

Sparen
Wie echter onder dat bedrag zit, kan gerust een spaarrekening openen. Vergelijk spaarrentes om tegen een zo aantrekkelijk mogelijke rente een spaarrekening te openen.

Door: Dennis de Wit